Poslanci budú v utorok rokovať tajne

NETKY.SK • 9 Február 2014, 11:07 • 2 min
Poslanci budú v utorok rokovať tajne

BRATISLAVA - Na programe je správa Vojenského spravodajstva. Ambíciou Igora Matoviča je ubrať z platu prezidentovi SR a pridať predsedovi vlády SR.

slovakia

left justify in out

 Poslanci Národnej rady SR sa v utorok (11.2.) ráno zatvoria pred verejnosťou. V rámci pokračujúcej 29. schôdze ich totiž čaká správa o plnení úloh Vojenského spravodajstva (VS) za rok 2012, ktorá sa prerokúva vo vyhradenom režime.

Predseda Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor (SDKÚ-DS) pre TASR povedal, že každá správa o činnosti VS sa orientuje na plnenie základných úloh a vysporiadava sa s tým, čo boli najdôležitejšie aktivity služby. "Keďže rok 2013 priniesol podozrenia z nehospodárneho nakladania s majetkom vo vtedajšej Vojenskej spravodajskej službe, dúfam a verím, že pripravovaný nový zákon o spravodajských službách bude reflektovať škandály a zavedú sa tam aj prvky externej kontroly. Budem presadzovať, aby sa externá kontrola týkala aj ich financovania," avizoval.

Na programe schôdze je ešte 12 neotvorených návrhov noviel zákonov. Až na jednu výnimku ide čisto o opozičné návrhy. Medzi prvými príde na rad iniciatíva Jany Žitňanskej (nezaradená), ktorá chce odstrániť určitú svojvôľu ministerstva školstva pri prideľovaní finančných prostriedkov pre asistentov učiteľa a vniesť do tejto oblasti právnu istotu a nárokovateľnosť. Zmenu chce dosiahnuť cez novelu zákona o financovaní základných, stredných škôl a školských zariadení tak, aby bol rezort školstva povinný prideliť peniaze na základe žiadosti zriaďovateľa verejnej školy.

So svojím návrh pravdepodobne neuspeje. Ministerstvo jej už odkázalo, že v roku 2014 plánuje na platy asistentov vrátane poistného vynaložiť približne 5,7 milióna eur, čo pokryje asi 736 úväzkov asistentov učiteľa. Školy pritom žiadali platby pre asi 1369 úväzkov. "To znamená, že z pridelených finančných prostriedkov môže ministerstvo zabezpečiť požiadavky škôl na úrovni približne 53,74 percenta," napísal rezort. Ak by malo ministerstvo vyhovieť všetkým, v tomto roku by okrem plánovanej sumy potrebovalo ďalších 4,9 milióna eur.

Nové pravidlá verejných obstarávaní

Ľubomír Galko (SaS) sa pokúsi presadiť nové pravidlá verejných obstarávaní. Ak uspeje, od júna bude zamedzená účasť na obstarávaní osobám, pri ktorých je odôvodnený predpoklad, že ich osobné postavenie a kriminálna minulosť je rizikom pre splnenie účelu spravodlivej a čestnej hospodárskej súťaže. Súčasná právna úprava hovorí, že na verejnom obstarávaní sa môže zúčastniť len ten, kto nebol právoplatne odsúdený za konkrétne vymedzené trestné činy.

Túto skutočnosť preukazuje fyzická osoba alebo štatutárny orgán právnickej osoby výpisom z registra trestov. Galko chce túto povinnosť rozšíriť aj na spoločníka alebo známeho akcionára, ktorý vlastní najmenej 34 percent akcií tejto spoločnosti.

Matovič chce ubrať z platu prezidentovi a pridať premiérovi

Ambíciou šéfa OĽaNO Igora Matoviča je ubrať z platu prezidentovi SR a pridať predsedovi vlády SR. V súčasnosti patrí hlave štátu štvornásobok platu poslanca Národnej rady SR a premiérovi 1,5-násobok. Matovičovi sa tento stav nepozdáva. Šéf kabinetu má mať podľa neho viac preto, že má náročnejšiu a zodpovednejšiu funkciu ako hlava štátu.

"Riadi a koordinuje činnosť celej vlády. Zastupuje SR na rokovaniach v zahraničí. Rozsah a reálny výkon činností predsedu vlády je oveľa širší, ako vykonáva v súčasnosti prezident. Dá sa povedať, že aj časový rozsah činností u predsedu vlády je oveľa náročnejší ako u prezidenta," argumentuje Matovič.

Jediný poslanecký návrh Smeru-SD v rámci zostávajúceho programu sa týka zmeny pravidiel pri verejnom obstarávaní. Dušan Jarjabek, Miroslav Číž a Boris Susko (všetci Smer-SD) chcú rôznym umeleckým či kultúrnym inštitúciám uľahčiť proces v dodaní tovaru, služieb či stavebných prác potrebných na ich umeleckú činnosť. Po novom by tak už nemuseli verejne obstarávať podlimitné zákazky, ktoré sa týkajú napríklad tvorby, výroby, opravy alebo údržby scénických a kostýmových výprav, expozície alebo výstavy pre verejného obstarávateľa, ako aj ľudových umeleckých výrobkov.





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona