Poslanci budú rozhodovať o ochrane oznamovateľov korupcie

NETKY.SK • 15 September 2013, 15:38 • 2 min
Poslanci budú rozhodovať o ochrane oznamovateľov korupcie

BRATISLAVA - Poslanci musia v rámci pokračujúcej schôdze ešte otvoriť 46 bodov z pôvodných 123.

slovakia

left justify in out

Občan, ktorý oznámi korupciu, daňové či majetkové trestné činy proti záujmom štátu a zachráni tak verejné peniaze, má požívať zvýšenú ochranu pred stratou zamestnania. Takto si to predstavuje líder KDH Ján Figeľ. O jeho návrhu zákona budú poslanci diskutovať od utorka (17.9.) v rámci tretieho rokovacieho týždňa 23. schôdze parlamentu.
Už teraz je takmer isté, že poslancov vládneho Smeru-SD, ktorí majú v snemovni väčšinu, Figeľ nepresvedčí. Jeho návrh totiž odmietla nedávno vláda s tým, že ministerstvá pripravujú vlastnú, systémovejšiu verziu zákona. Šéf KDH pôvodne chcel, aby oznamovatelia korupcie dostali aj podiel zo zachránenej sumy, neskôr sa tejto myšlienky vzdal, aby štátu ušetril peniaze.

Parlament bude reagovať aj na Hlinov incident

Poslanci musia v rámci pokračujúcej schôdze ešte otvoriť 46 bodov z pôvodných 123. Očakávanou je zmena rokovacieho poriadku, ktorú výrazne ovplyvní nedávny incident, keď poslanec Alojz Hlina (nezaradený) v rokovacej sále fyzicky napadol Antona Martvoňa (Smer-SD). Takéto situácie by do budúcna mohla riešiť Parlamentná stráž s kompetenciou vyviesť poslanca, ktorý narúša priebeh rokovania alebo bude prekračovať hranice slušnosti a neuposlúchne príkaz predsedu snemovne, aby opustil rokovaciu sálu. "Cítim, že to nie je jednoduché riešenie. Ale keď sa ocitnete v situácii, keď nemáte možnosť vymôcť žiadnym iným nástrojom zákon, tak platí to, čo pre iných občanov," povedal nedávno predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD).
Hovoriť sa bude aj o novele notárskeho poriadku z dielne podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), podľa ktorej by mali byť notári po dovŕšení 65. roku života odvolaní. "Takáto právna úprava je charakteristická aj pre iné právnické profesie, ktoré možno považovať za súčasť justičného systému, resp. iné verejné funkcie (sudcovia, prokurátori)," vysvetlila svoj zámer Zmajkovičová.

Obyčajní ľudia chcú viac angličtiny v televízii

Poslanci OĽaNO Ján Mičovský a Jozef Viskupič chcú zase pozdvihnúť úroveň poznania anglického jazyka u bežného obyvateľstva a umožniť, aby sa obyčajní ľudia dostali častejšie do styku s anglickým jazykom prostredníctvom Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Dosiahnuť to chcú tak, že telerozhlas bude mať povinnosť odvysielať aspoň raz do týždňa film v anglickom jazyku s otvorenými slovenskými titulkami.
V stredu (18.9.) ráno príde na rad Správa o hodnotení plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti a pravidiel rozpočtovej transparentnosti za rok 2012, ktorú prednesie predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko. Ten sa už skôr vyjadril, že ministerstvo financií by do budúcnosti malo detailnejšie informovať politikov, ako aj odbornú verejnosť o hospodárení verejnej správy. Minister financií by mal tiež zasielať reakciu na prekročenie hranice dlhu najneskôr v termíne predloženia svojho návrhu rozpočtu vláde - do 15. augusta daného roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies