Poslanci budú pokračovať v riešení Váhostavu

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 08:14 • 2 min
Poslanci budú pokračovať v riešení Váhostavu

BRATISLAVA – Poslanci dnes budú pokračovať v diskusii k novele Obchodného zákonníka, ktorá má zmeniť podmienky reštrukturalizácií v reakcii na problémy malých veriteľov spoločnosti Váhostav.

slovakia

left justify in out

Návrh by mal parlament posunúť do druhého čítania a po prerokovaní v druhom čítaní definitívne schváliť. Novelou sa poslanci zaoberajú v skrátenom legislatívnom konaní.


Opozícia si svorne pýta od vlády finálny návrh novely. Premiérovi Robertovi Ficovi vyčítajú, že po avizovaných zmenách návrh doposiaľ nepredložil. Návrh novely Obchodného zákonníka prirovnal nezaradený poslanec Alojz Hlina k ústave podnikateľa. “My túto ústavu podnikateľov, Obchodný zákonník, novelizujeme, nechcem sa dotknúť dobrovoľných hasičov, ale na úrovni zákona o dobrovoľných hasičských zboroch. Tu sedí minister spravodlivosti, ktorý nevie, čo tam bude,“ vyhlásil v závere utorkového rokovacieho dňa Hlina.


“Dodnes nevieme, napriek tomu, že vláda a premiér, určite aj minister spravodlivosti, pracovali cez víkend deň a noc, tak dodnes nevieme s čím prišli. S akým návrhom pre druhé čítanie, kde budú paragrafy týkajúce sa Váhostavu zrejme úplne iné,“ poznamenal nezaradený poslanec Daniel Lipšic. Predseda strany NOVA zároveň doplnil, že na riešenie situácie vo Váhostave nie je potrebné žiadne mimoriadne legislatívne opatrenie. “Váhostav má likvidné aktíva v priebehu tohto roka 70 miliónov eur,“ dodal Lipšic s tým, že Váhostav tak môže v tomto roku vyplatiť všetkých veriteľov, zabezpečených aj nezabezpečených, na 50 percent.


Základným zámerom návrhu zákona je podľa predkladateľa ministra spravodlivosti SR Tomáša Boreca zamedziť poškodzovaniu veriteľov v rámci konkurzného a reštrukturalizačného konania a posilniť zodpovednosť za podnikanie. Návrh novely Obchodného zákonníka zavádza register diskvalifikácií, ktorého zriadenie by si malo podľa doložky vplyvov vyžiadať náklady 10 tis. eur tento rok. Novela predpokladá prísne postihy pri odďaľovaní riešenia úpadku firmy. Ďalej zavádza opatrenia zamedzujúce tunelovanie firiem, medzi ktorými je zákaz vrátenia vkladov. Vzniknúť má tiež inštitút krízy obchodnej spoločnosti.


Opozičné strany avizovali, že predložia v parlamente v druhom čítaní pozmeňujúci návrh, podľa ktorého záväzky firmy Váhostav budú drobným veriteľom splatené v plnej výške, a to z majetku Váhostavu a nie z peňazí všetkých daňových poplatníkov, ako navrhuje vláda Smeru-SD. "Reštrukturalizácia Váhostavu je podvod a Smer chce tento podvod kryť," povedal v utorok novinárom Lipšic.


Podľa opozičného návrhu, ak dlžník nie je v predĺžení, musia byť pohľadávky veriteľov uspokojené v plnej výške na sto percent. "Navrhujeme, aby súd v takom prípade povinne zmenil reštrukturalizačný plán a stanovil, že pohľadávky budú uspokojené na sto percent. Tá časť pohľadávky, ktorá nebude splatená v prvom roku, sa bude kapitalizovať. To znamená, že veritelia získajú akcie Váhostavu a získajú moc rozhodovať o jeho zisku," vysvetlil Lipšic.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona