Poslanci budú pokračovať v mimoriadnej schôdzi k Dubovcovej

NETKY.SK • 30 Január 2014, 09:22 • 2 min
Poslanci budú pokračovať v mimoriadnej schôdzi k Dubovcovej

BRATISLAVA – Poslanci dnes budú pokračovať v mimoriadnej schôdzi k postoju vlády voči verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej. V rozprave vystúpi posledný písomne prihlásený Ivan Štefanec (SDKÚ-DS), poslanci sa potom môžu do rozpravy prihlásiť aj ústne.

slovakia

left justify in out

Zavretie úst ombudsmanke, keď jej vláda Smeru-SD neumožnila vystúpiť na zasadnutí kabinetu, považuje predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo za agresívne gesto Smeru-SD. Vláda sa tak podľa Freša obrátila chrbtom všetkým ľuďom, ktorí sa obracajú na úrad verejného ochrancu práv so svojimi problémami. Premiér Robert Fico podľa poslanca ukázal, ako bude fungovať ako prezident. 

"Slovensko dostáva facky od extrémizmu," poznamenal vládny splnomocnenec pre rómsku komunitu a poslanec OĽaNO Peter Pollák. Podľa jeho slov by všetci mali vážiť slová, aby neprispeli k radikalizácii. Ak chce Slovensko ochrániť policajtov aj ľudí, voči ktorým zasahujú, považuje Pollák za nevyhnutné obstarať malé kamery, ktoré by mali policajti na výstroji. 

Poslanec za KDH Pavol Abrhan ministra vnútra Roberta Kaliňáka upozornil, že v parlamente dostal možnosť vystúpiť, ktorú ombudsmanka na vláde nedostala. Kaliňák rovnako počas vystúpenia v NR SR pustil videozáznam z práce policajtov, hoci vládny Smer-SD zakázal pustiť videozáznam opozičnému poslancovi Martinovi Hrnčiarovi (Most-Híd). 

"Veľmi škodíte polícii. Vy si myslíte, že ju chránite, ale namiesto toho jej škodíte. Veľmi potrebujeme, aby ľudia dôverovali polícii. Ale keď kryjete jej prešľapy, tak jej škodíte. Začínate byť zrelý na odvolanie," povedala Kaliňákovi nezaradená poslankyňa Lucia Žitňanská. 

Dubovcová podľa ministra vnútra viní policajtov z postupu pri zásahu v rómskej osade Budulovská v Moldave nad Bodvou bez dôkazov a nahrádza tak súdy. Polícia podľa Kaliňáka v júni 2013 zasahovala v rómskej osade na východnom Slovensku pre nárast kriminality v Moldave nad Bodvou, pričom pátrala po osobách, ktoré boli podozrivé z trestnej činnosti a po veciach z krádeží. 

Národná rada SR by podľa opozície mala vyjadriť vážne znepokojenie nad postupom vlády, ktorá na januárovom zasadnutí neumožnila ombudsmanke informovať kabinet o údajnom porušení základných práv a slobôd pri policajnom zásahu v Moldave nad Bodvou. 

Predseda parlamentu Pavol Paška by mal podľa poslancov Ľudovej platformy na januárovú schôdzu národnej rady zaradiť správu verejnej ochrankyne práv o policajnom zásahu v rómskej osade na východnom Slovensku. Minister vnútra Robert Kaliňák by mal zároveň prijať opatrenia na zabezpečenie ochrany základných práv a slobôd pri vykonávaní policajných akcií. Rovnako by mala vláda uspokojivo vyriešiť umiestnenie úradu ombudsmana vo voľných priestoroch, ktoré patria ústredným orgánom štátnej správy. Úrad dnes podľa opozície dáva 70 percent svojho rozpočtu na prenájom priestorov súkromnej firme. 

Po skončení mimoriadnej schôdze budú poslanci pokračovať v rokovaní riadneho januárového zasadnutia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies