Poslanci budú o odvolávaní Fica rokovať dnes večer

NETKY.SK • 18 September 2013, 07:46 • 2 min
Poslanci budú o odvolávaní Fica rokovať dnes večer

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR prerušia mimoriadnu schôdzu, na ktorej sa opozícia pokúsi odvolať premiéra Roberta Fica o siedmej hodine ráno.

slovakia

left justify in out

Poslanci Smeru podporili totiž návrh predsedu parlamentu Pavla Pašku, podľa ktorej o odvolávaní premiéra budú v diskusii o vyslovení nedôvery Ficovi pokračovať dnes o 19:00. "Vy pošliapavate demokraciu, zneužívate moc veľmi hrubým spôsobom. Robíte si z ľudí, parlamentu a ústavy dobrý deň. Čo tu predvádzate je svinstvo," reagovala poslankyňa OĽaNO Helena Mezenská.

Po štvorhodinovom vystúpení Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý čítal materiály súvisiace s kúpou 49-percentného podielu matky SPP, zvolal Paška poslanecké grémium. Na ňom sa snažil opozičných poslancov presvedčiť, aby pokračovali v riadnej rozprave. "Je prihlásených 17 poslancov, či chceme, aby dostali priestor, vystúpiť a odprezentovať svoje argumenty," skonštatoval. Opozícia to odmietla, pokračovať v riadnom rokovaní totiž nechce v noci. 

Poslanca OĽaNO Igora Matoviča by mal v čítaní materiálov vystriedať poslanec Daniel Lipšic (Nova). Toho by pri rečníckom pulte v rokovacej sále, mala podľa harmonogramu vypracovaného opozičnými poslancami následne nahradiť Helena Mezenská (OĽaNO). Matovičovi počas jeho vystúpenia dva razy nechceli dovoliť, aby si ku rečníckemu pultu dal doniesť barovú stoličku. "Chcete ma ľudsky pokoriť, dobre, uvidíme, koľko vydržím postojačky. Myslím si, že je to neľudské," poznamenal v reakcii na slová poslankyne Smeru Renáty Zmajkovičovej. Tá mu totiž povedala, že si musí vystačiť s bežným kancelárskym vybavením rokovacej sály. 

Opoziční poslanci čítaním dokumentov pôvodne plánovali až do deviatej hodiny rannej blokovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR (NR SR), na ktorej sa opozícia pokúsi odvolať premiéra Roberta Fica. Opoziční poslanci totiž nesúhlasia s tým, aby parlament o takejto dôležitej veci rokoval v noci. Vládny Smer totiž na ešte na začiatku schôdze odsúhlasil, že rokovanie bude pokračovať aj po 19:00. 

Členovia vlády a poslanci strany Smer-SD odišli z rokovacej sály parlamentu ešte začiatkom schôdze po tom, ako ich k tomu vyzval premiér Robert Fico. "Nechajme našich pravicových priateľov, nech rokujú. Keď dokončia diskusiu, nech nás zavolajú, prídeme radi hlasovať," vyhlásil v závere svojho vystúpenia na mimoriadnej schôdzi parlamentu. Fico zároveň Danielovi Lipšicovi, ktorý za opozíciu predstavil návrh na odvolanie, vyčítal konfrontačný tón diskusie. Lipšic v rozprave označil Fica za lokaja finančných skupín a jeho vládu za vládu lokajov. 

Schôdzu NR SR pri odchode premiéra Ficova prerušili výkriky ľudí na balkóne. Tí vyjadrovali nespokojnosť s vládou i s hádkami politikov. Kričali, že v štáte nemá vládnuť ani „Penta ani Dženta“, ale občan. Predseda NR SR Pavol Paška viackrát vyzval, aby proti nim zakročila parlamentná ochranka. Tá však nezasiahla, len stála pri kričiacich ľuďoch. Tí po chvíli opustili balkón a odišli. 

Návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády podpísali poslanci všetkých opozičných strán. Fico podľa opozície krajinu predal oligarchom. Hovoriť o tom podľa opozičných strán majú vládne podklady ku kúpe 49-percentného podielu SPP, ktoré vznikli na počítači spoločnosti J&T Investment Advisors. Tá sa už v súčasnosti volá EP Investment Advisors a je prepojená so spoločnosťou Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorá svoj podiel štátu predáva. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies