Poslanci budú dnes rozhodovať aj o zrušení amnestií Vladimíra Mečiara

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 07:41 • 2 min
Poslanci budú dnes rozhodovať aj o zrušení amnestií Vladimíra Mečiara

BRATISLAVA - Dnes popoludní sa začne 14. schôdza Národnej rady Slovenskej republiky, na ktorej budú poslanci rozhodovať aj o zrušení amnestií Vladimíra Mečiara.

slovakia

left justify in out

Do návrhu programu 14. schôdze je doposiaľ zaradených 92 bodov. Poslanci majú zatiaľ na stole dve skrátené legislatívne konania, ktoré sa týkajú novely Ústavy SR a novely zákona o organizácii Ústavného súdu SR. Na programe sú tiež tri zákony vrátené prezidentom SR, 49 návrhov zákonov v prvom čítaní, z toho 11 vládnych a 38 návrhov podaných poslancami národnej rady, 18 návrhov zákonov v druhom čítaní, z toho 11 vládnych a 7 návrhov podaných poslancami národnej rady. Parlament bude rokovať aj o piatich medzinárodných zmluvách a dohovoroch.

Táto schôdza zároveň odštartuje novinku, ktorú zaviedol predseda parlamentu Andrej Danko v novom rokovacom poriadku, a to vystúpenie poslancov Európskeho parlamentu. Europoslancom bude po odsúhlasení národnou radou umožnené na schôdzi informovať o výkone ich mandátu a o aktuálnych otázkach prerokúvaných v Európskom parlamente, a to podľa príslušnosti k politickej frakcii v Európskom parlamente. Na svoje vystúpenie budú mať 15 minút. Po ich prezentácií vždy predseda poslaneckého klubu môže položiť na všetkých otázky v časovom limite piatich minút. Na tie europoslanci budú môcť reagovať opäť v časovom pásme päť minút.

Ráno o 08:00 však o definitívnom programe začne rozhodovať poslanecké grémium. Opozícia totiž odmieta návrh vlády, aby sa o Mečiarových amnestiách rokovalo v skrátenom legislatívnom konaní. Po pondelkovom rokovaní Danko deklaroval, že chce vyjsť opozícii v ústrety.

Koalícia navrhuje Mečiarove amnestie zrušiť novelizáciou ústavy a rozšírením kompetencie parlamentu o právo zrušiť trojpätinovou väčšinou amnestie, návrh na zrušenie bude musieť podať 30 poslancov. Zároveň dávajú kompetenciu Ústavnému súdu SR posúdiť do dvoch mesiacov návrh poslancov o zrušení amnestií, ak takéto rozhodnutie parlament prijme. Ústavný súd bude môcť povedať, či je takéto rozhodnutie parlamentu platné alebo nie je. Po tom, ako táto novela nadobudne účinnosť, bude môcť parlament rokovať o samotnom ústavnom návrhu zákona, ktorým sa rušia tak amnestie Vladimíra Mečiara, ako aj milosti prezidenta Michala Kováča.

Poslanci v decembri posunuli do druhého čítania aj návrh poslanca Jána Budaja na zrušenie Mečiarových amnestií. Návrh podporili okrem opozičných aj všetci prítomní poslanci za koaličnú stranu Most-Híd. Budajovi ide o amnestie udelené bývalým predsedom vlády Slovenskej republiky Vladimírom Mečiarom, ktorý vykonával niektoré oprávnenia prezidenta Slovenskej republiky v roku 1998.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies