Poslanci budú diskutovať o prísnejších trestoch pre prevádzačov

NETKY.SK • 27 November 2015, 09:12 • 2 min
Poslanci budú diskutovať o prísnejších trestoch pre prevádzačov

BRATISLAVA – Diskusia k návrhu novely Trestného zákona, ktorá zvyšuje trestné sadzby pre prevádzačov, čaká poslancov počas 11. dňa 58. schôdze Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Návrh predložil nezaradený poslanec Martin Fedor. Právnou normou navrhuje zvýšiť trestnú sadzbu za organizovanie nedovoleného prekročenia štátnej hranice zo súčasných jeden až päť rokov na tri až osem rokov. V prípade konania motivovaného finančnou odmenou exminister obrany navrhuje zvýšiť sadzbu na sedem až desať rokov, pri ohrození života prevádzaných osôb na desať až 15 rokov, pri konaní v organizovanej skupine na 12 až 15 rokov. Ak páchateľ spôsobí ťažkú ujmu na zdraví viacerým osobám alebo smrť viacerých osôb, navrhuje trestnú sadzbu odňatia slobody na 15 až 25 rokov.


„Páchatelia trestného činu prevádzačstva neškodia len občanom Slovenskej republiky a ďalším členským štátom Európskej únie, ale najmä samotným migrantom. Preto jedným z najvýznamnejších opatrení na obmedzenie nelegálnej migrácie, ale aj na ochranu samotných migrantov, musia byť podstatne prísnejšie postihy pre obchodníkov s ľudským nešťastím – prevádzačov, ktorí ľudské bytosti na úteku zo svojej krajiny prepravujú ako tovar,“ uviedol Fedor.


Poslanci budú rokovať aj o novele zákona o sociálnom poistení. Opoziční poslanci Ľudovít Kaník (Demokratická skupina SDKÚ-DS), Eugen Jurzyca, Jozef Mihál (obaja SaS) a Erika Jurinová (OĽaNO) chcú návrhom zabezpečiť pravidelné informovanie občanov o údajoch týkajúcich sa ich dôchodkového poistenia a sporenia. Išlo by napríklad o údaj o výške predpokladaného starobného dôchodku, predpokladanom dátume odchodu do dôchodku, o výške nároku na predčasný starobný dôchodok v najbližšom možnom termíne, či o uskutočnených legislatívnych zmenách, ktoré môžu ovplyvniť výšku predpokladaného mesačného starobného dôchodku spolu s vysvetlením tohto možného vplyvu. Takéto informácie by dôchodkovo poisteným osobám posielala Sociálna poisťovňa každoročne najneskôr do 31. júla roka.


Parlament už prerokoval necelú stovku bodov zo 140-bodového programu schôdze. Piatku budú dominovať poslanecké návrhy noviel a zákonov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies