Poslanci budú diskutovať aj o regulácii prednostných vyšetrení

NETKY.SK • 25 Október 2013, 10:17 • 2 min
Poslanci budú diskutovať aj o regulácii prednostných vyšetrení

BRATISLAVA - Diskusiou k novele zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorou poslanci za Most-Híd čiastočne regulujú prednostné vyšetrenia v ambulanciách, otvoria poslanci 8. deň 25. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Predkladatelia Tibor Bastrnák, Béla Bugár a József Nagy navrhujú, aby medzi prednostnými vyšetreniami boli vyhradené minimálne dve hodiny na bežnú ordináciu. Rovnako chcú presadiť, aby čas na prednostné vyšetrenie schvaľoval lekár samosprávneho kraja, ktorý bude zároveň dodržiavanie tejto povinnosti aj kontrolovať. Kabinet s novelou súhlasil, dá sa predpokladať, že ho podporia aj vládni poslanci. 

Parlament sa potom vráti k neukončenej rozprave o novele zákona o pomoci v hmotnej núdzi. Podľa návrhu má štát od začiatku budúceho roka základnú dávku v hmotnej núdzi v sume 60,50 eura vyplácať len tým plnoletým sociálne odkázaným osobám, ktoré mesačne odpracujú v rámci malých obecných služieb alebo dobrovoľníckych prác aspoň 32 hodín. Základným predpokladom tejto podmienky však bude, že mu takúto činnosť obec ponúkne. 

Zákonodarcovia prerokujú aj novelu zákona o kolektívnom vyjednávaní, podľa ktorej podmienkou pri rozšírení záväznosti kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa (KZVS) už nemá byť súhlas zamestnávateľa, na ktorého sa má záväznosť kolektívnej zmluvy rozšíriť. O návrhoch na rozšírenie záväznosti KZVS ako aj o pripomienkach zaslaných zamestnávateľmi by mala rozhodovať tripartitná komisia. 

Po prerokovaní týchto bodov čaká plénum NR SR dvojica návrhov predložených rezortom vnútra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies