Poslanci budú brať za iné verejné funkcie minimálnu mzdu

NETKY.SK • 4 Február 2015, 17:35 • 2 min
Poslanci budú brať za iné verejné funkcie minimálnu mzdu

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR, ktorí majú aj inú verejnú funkciu, budú dostávať v plnej výške iba plat poslanca.

slovakia

left justify in out

Za výkon každej ďalšej verejnej funkcie dostanú plat najviac v sume minimálnej mzdy. Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, ktorú dnes schválil parlament.

 

Poslanci vyšších územných celkov, ktorí sú zároveň starostami alebo primátormi, budú tiež poberať v plnej výške len plat starostu alebo primátora a odmenu za výkon funkcie poslanca samosprávneho kraja budú mať najviac do výšky minimálnej mzdy. 

 

Návrh sa nemá vzťahovať na poslancov obecných zastupiteľstiev, mestských zastupiteľstiev vrátane poslancov zastupiteľstiev mestských častí Bratislavy a Košíc, ktorí nepoberajú za výkon tejto funkcie mzdu alebo plat. Novela by pre obce mohla znamenať úsporu 1 000 až 2 600 eur mesačne. 

 

Novelu do parlamentu predložil premiér Robert Fico. Poslanec za KDH Július Brocka pripomenul, že vládny Smer-SD v parlamente už raz zamietol návrh kresťanských demokratov, ktorý poslancom za viacero verejných funkcií priznával iba jeden plat. Keď KDH návrh predložilo opätovne do parlamentu, Smer-SD ho v septembri vyradil z rokovania, pretože sa blížili komunálne voľby. Brocka upozornil, že po vyradení z programu schôdze veľmi podobný návrh predstavil ešte pred komunálnymi voľbami premiér Fico a vláda ho pred komunálnymi voľbami aj schválila. 

 

Fico odmietol, že tento návrh predložil ako súčasť predvolebného boja pred komunálnymi voľbami. "Novelu sme dali do riadneho legislatívneho procesu. V pokoji sa k nej môžeme posadiť po regionálnych voľbách aj s opozíciou," uviedol premiér v septembri. 


Novela nadobudne účinnosť dňom vykonania najbližších volieb do Národnej rady SR, respektíve dňom najbližších komunálnych volieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies