Poslanci boli na prieskume,nový daňový systém podľa opozície nefunguje efektívne

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 18:11 • 2 min
Poslanci boli na prieskume,nový daňový systém podľa opozície nefunguje efektívne

BRATISLAVA - Nový informačný systém daňovej správy nepracuje efektívne. Tvrdia to opoziční poslanci Ivan Švejna (Most-Híd) a Pavol Zajac (KDH) na základe dnešného poslaneckého prieskumu na Daňovom úrade v Bratislave, ktorí cez finančný výbor parlamentu iniciovali.

slovakia

left justify in out

Ako uviedli, osobne chceli zistiť skutkový stav v súvislosti s medializovanými informáciami, ako aj podnetmi priamo z daňových úradov po celom Slovensku, ktoré poukazovali na problémy nového informačného systému daňovej správy.
     

"Informácie o tom, že nový daňový informačný systém nefunguje efektívne, sa potvrdili," uviedol dnes po návrate z poslaneckého prieskumu podpredseda Mostu-Híd Ivan Švejna s tým, že pomalá odozva systému je skutočne realitou. "Na mieste sme zistili, že reakčný čas systému je často príliš dlhý, trvanie odozvy pri spracovávaní údajov vykazuje neštandardne kolísavé hodnoty," priblížil Švejna. Na základe týchto zistení sú podľa neho sťažnosti radových zamestnancov daňových úradov na zdĺhavosť práce s novým systémom a s tým súvisiacimi nadčasmi opodstatnené.
     

Podľa slov podpredsedu KDH Pavla Zajaca výsledky utorkového prieskumu budú ešte detailne analyzovať. "Podnety ohľadne fungovania nového informačného systému chceme naďalej podrobne monitorovať," doplnil Zajac.
     

Nevylúčil pritom, že na daňovom úrade sa uskutoční ďalší poslanecký prieskum. "Je zaujímavé, že aj keď inokedy má informačný systém značné pomalú odozvu, dnes počas poslaneckého prieskumu systém bežal akoby o čosi lepšie. Pokiaľ tento IT systém nebude fungovať efektívne, predstavuje to vážne riziko pri správe peňazí daňových poplatníkov," dodal Zajac.
     

Predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Daniel Duchoň (Smer-SD) naopak odmietol, že by bol daňový systém nefunkčný. "Systém je stabilný. Jediným problémom je, že časová odozva nie je ideálna," povedal pre TASR Duchoň s tým, že tieto nezrovnalosti sa ale postupne odstraňujú. Systém podľa neho nemá problém napríklad so spracovaním daňových priznaní. "Vyzdvihol by som, že sa zvýšila bezpečnosť systému," doplnil Duchoň.
     

Ako uviedol pre TASR prezident Finančného riaditeľstva SR František Imrecze, nezrovnalosti v novom informačnom systéme sa postupne dolaďujú. "Snažíme sa dosiahnuť to, aby každý deň systém fungoval identicky dobre. To znamená, aby priepustnosť systému bola každý deň rovnaká a dostatočná. Je to systém, ktorý je oveľa robustnejší ako akýkoľvek systém, ktorý tu v minulosti bol," zdôraznil Imrecze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona