Poslanci BBSK schválili zníženie nájomného za nemocnicu

NETKY.SK • 8 August 2014, 19:23 • 2 min
Poslanci BBSK schválili zníženie nájomného za nemocnicu

BANSKÁ BYSTRICA - Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) dnes napriek nesúhlasu župana Mariana Kotlebu veľkou väčšinou schválilo zmeny podmienok nájomnej zmluvy k zvolenskej nemocnici vrátane zníženia nájomného z 500-tisíc eur ročne na 51-tisíc eur.

slovakia

left justify in out

Za návrh, ktorý na základe požiadavky firmy Nemocnica Zvolen ako nájomcu predložila skupina poslancov, hlasovalo 33 poslancov, zdržali sa piati a proti boli traja.

 

Poslanci návrh v diskusii obhajovali tým, že zo zdravotníckeho hľadiska je zníženie nájmu v záujme občanov, keďže nájomca pri súčasnom nájomnom nebude schopný naďalej investovať do rozvoja nemocnice, čím utrpí kvalita zdravotnej starostlivosti. „Tento vysoký nájom diskvalifikuje zvolenskú nemocnicu v ďalších investíciách, v ďalšom rozvoji a môže vytvárať veľké riziká, že nebude stabilnou nemocnicou a nebude poskytovať bezpečnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Pre to presvedčenie sme dali prednosť verejnému záujmu,“ povedal po hlasovaní pre médiá nezávislý poslanec a lekár Ladislav Kukolík. 

 

Odporcovia zníženia nájmu argumentovali tým, že súčasné podmienky nájmu vrátane výšky nájomného vychádzajú z ponuky, ktorú pri výbere nájomcu predložila sama firma Nemocnica Zvolen, respektíve jej materská firma Agel SK. Ako uviedol nezávislý poslanec Jozef Šimko, schválené 89-percentné zníženie nájomného je vrcholne neseriózne a nekorektné nielen voči občanom BBSK, ale aj voči firmám, ktoré vo výbere nájomcu so svojimi ponukami neuspeli. „Čie záujmy vlastne chráni poslanecký zbor BBSK? Je to neseriózne voči občanom. A ako budú asi reagovať tie firmy, ktoré boli vo verejnej súťaži pred štyrmi rokmi?“ uviedol Šimko s tým, že seriózne by bolo, keby nájomca nemocnicu vrátil a prípadne sa prihlásil do novej súťaže. 

 

Otázkou, či župní poslanci zastupujú BBSK alebo súkromné spoločnosti a finančné skupiny, komentoval výsledok hlasovania aj župan Kotleba. Na otázku, či ho prekvapilo, akou veľkou väčšinou poslanci zníženie nájmu schválili, uviedol, že peniaze majú obrovskú moc, a preto ho to neprekvapilo, je však z toho smutný. Potvrdil svoje stanovisko zo štvrtkovej tlačovej besedy, že uznesenie nepodpíše, a ak zastupiteľstvo jeho veto prelomí, obráti sa na prokuratúru. „Musel by som byť podplatený, aby som to podpísal. To jednoducho nepodplatený človek nemôže podpísať,“ povedal Kotleba. 

 

Zvolenskú nemocnicu s poliklinikou si firma Nemocnica Zvolen, dcéra firmy Agel SK, prenajala od BBSK od začiatku júla 2010 na 25 rokov s opciou na ďalších 15 rokov. Pri aktuálnej požiadavke na zníženie nájomného o 89 percent na 51-tisíc eur ročne poukazuje na to, že rovnaké nájomné platí kraju aj nájomca hronskožiarskej a rimavskosobotskej nemocnice. „Chceme rovnoprávne podmienky ako ostatné nemocnice. Nežiadame o nič viac, nežiadame o žiadne dotácie. Nie sme za súčasnej situácie schopní platiť 500-tisíc eur ročné nájomné a ani to nepovažujeme za správne,“ povedal na stredajšej tlačovej konferencii predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ Nemocnice Zvolen Jozef Botka. Ak by sa nepodarilo uzavrieť novú zmluvu s nižším nájomným, znamenalo by to podľa neho zastavenie všetkých pripravených investícií do modernizácie nemocnice a iba udržiavanie jej základnej prevádzky. 

 

Dnešné schválenie zníženia nájomného Botka komentoval ako dobú správu pre 601 zamestnancov a tiež pre pacientov nemocnice. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies