Poslanci BBSK schválili rozpočet kraja na rok 2017, Kotlebovi sa nepozdáva

NETKY.SK • 12 December 2016, 16:59 • 2 min
Poslanci BBSK schválili rozpočet kraja na rok 2017, Kotlebovi sa nepozdáva

HONTIANSKE NEMCE – Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) dnes na výjazdovom zasadnutí zastupiteľstva v Hontianskych Nemciach v okrese Krupina schválili rozpočet kraja na rok 2017. Rozpočet, ktorý niekoľkými návrhmi počas rokovania poslanci pozmenili, sa nepozdáva predsedovi kraja Marianovi Kotlebovi (ĽSNS).

slovakia

left justify in out

„Navrhol som znížiť bežné výdavky v kapitole na vykrytie straty vo verejnom záujme o päť miliónov a navýšiť kapitálové výdavky o túto istú sumu na rekonštrukciu ciest II. a III. triedy. Máme za to, že stratu vo verejnom záujme vieme vykryť v rámci budúceho roku napríklad z prebytku rozpočtu, ktorý dosiahneme v tomto roku,“ priblížil svoj návrh Jaroslav Demian (Smer-SD, KDH).

 

Demian poznamenal, že cesty je potrebné rekonštruovať aj naďalej. Vzhľadom na objem prostriedkov, ktoré sú na to určené, však treba začať s prípravou týchto akcií už vo februári - marci budúceho roka. Tento rok sa totiž podľa Demiana niektoré úseky opravovali len pred niekoľkými týždňami, čo mohlo mať vzhľadom na teploty vplyv aj na kvalitu rekonštrukcií. „Tomuto sa práve chceme v budúcom roku vyhnúť,“ dodal Demian.

 

Druhou výraznou zmenou, ktorú jeho návrh riešil, bolo zvýšenie prostriedkov na dotácie podľa všeobecne záväzného nariadenia, ktoré BBSK dáva žiadateľom na podporu ich činnosti. „Z pôvodných 300.000 eur som navrhol ísť až na milión eur, čo je o 300.000 eur viac, ako sme mali v minulom roku,“ dodal Demian.

 

Tieto zmeny sa však nepáčia Kotlebovi. „Už počas zastupiteľstva som povedal, že nemôžem takéto veci podporiť, lebo to sa ani nedá kvalifikovať ako návrh zmeny rozpočtu, ale to bol vyslovený úlet, ktorý ak by sme mali akceptovať, tak môžeme ohroziť finančnú bezpečnosť kraja do takej miery, že sa môžeme rozprávať o nútenej správe. A ja sa pýtam, či toto nie je v kontexte s blížiacimi sa voľbami cieľom poslancov poslaneckého klubu Smer-SD a KDH dostať kraj do rizika nútenej správy,“ podotkol v tejto súvislosti Kotleba.

 

Nepáči sa mu zvýšenie prostriedkov na dotácie. Problém s týmto návrhom by podľa jeho slov nemal, keby sa z nich dali realizovať kapitálové výdavky v obciach. Ešte väčší problém má však podľa jeho slov s presunom prostriedkov na rekonštrukciu ciest. Aj keď ich opravy podporuje, nie za takúto cenu. „Vieme, že nám budú výkony vo verejnom záujem stúpať, tam potrebujeme navyše rádovo ďalších šesť miliónov eur a oni namiesto toho, aby pridali, idú ubrať,“ podotkol v tejto súvislosti.

 

Či nakoniec takto schválený rozpočet Kotleba podpíše, sa podľa jeho slov ešte ukáže. „Nechám si na oddelení financií BBSK spraviť jasný sumár, kde a akým spôsobom sa tie presuny prejavia, a podľa toho sa v zákonom danej desaťdňovej lehote rozhodnem,“ dodal Kotleba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies