Poslanci BBSK o vetovanom rozpočte a Beblavého podnetoch

NETKY.SK • 30 Január 2015, 18:08 • 2 min
Poslanci BBSK o vetovanom rozpočte a Beblavého podnetoch

BANSKÁ BYSTRICA - Podnety poslanca Národnej rady SR Miroslava Beblavého na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Mariana Kotlebu a vetovaný rozpočet BBSK na tento rok budú hlavnými bodmi mimoriadneho zasadnutia banskobystrických župných poslancov, ktoré Kotleba zvolal na sobotu popoludnie do jedálne banskobystrického športového gymnázia. O zvolanie mimoriadnej schôdze ho požiadala skupina poslancov.

slovakia

left justify in out

Podnety na Kotlebu, ktoré poslanec Národnej rady SR Beblavý doručil Zastupiteľstvu BBSK 8. januára, sa týkajú možného porušenia ústavného zákona o konflikte záujmov. V prvom ide o finančné dary, ktoré Kotlebovi posielajú na jeho účet aj zamestnanci BBSK, čo v decembri potvrdil sám Kotleba. Podľa Beblavého za to Kotlebovi hrozí pokuta vo výške 12 mesačných platov. Druhý sa týka Kotlebovho prevádzkovania živnosti aj vo funkcii predsedu BBSK, za čo mu podľa Beblavého hrozí pokuta vo výške šiestich platov. Možnosť vyjadriť sa k obsahu týchto podnetov pre verejnosť Kotleba dosiaľ nevyužil, na otázky médií k tejto téme neodpovedal. 

 

Rozpočet BBSK na tento rok schválilo župné zastupiteľstvo ešte v decembri, župan Kotleba ho však nepodpísal. V porovnaní s predloženým návrhom prijalo zastupiteľstvo rozpočet s viacerými zmenami, ktoré Kotleba kritizoval. Znížili najmä výdavky na Úrad BBSK a viacero výdavkov presunuli do takzvanej všeobecnej rezervy BBSK a rezerv jednotlivých programov rozpočtu. „Mrzí ma, že my sme do rozpočtu navrhli konkrétne účelové viazania niektorých prostriedkov, napríklad na cesty či sociálne služby, a výsledkom schváleného rozpočtu je to, že tie peniaze nebudú konkrétne viazané, ale budú v rezervách,“ uviedol v decembri po schválení rozpočtu župan. V sobotu sa poslanci pokúsia jeho veto prelomiť a rozpočet schváliť definitívne. BBSK má podľa neho tento rok hospodáriť vyrovnane, s príjmami a výdavkami takmer 150,13 milióna eur, pri bežných príjmoch vyše 143,02 milióna eur a kapitálových príjmoch takmer 6,7 milióna eur. Z prebytku bežného rozpočtu takmer 7,8 milióna eur sa má kryť 3,65-miliónový schodok kapitálového rozpočtu a vyše 4,1-miliónový schodok finančných operácií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies