Poslanci Banskej Bystrice prelomili Kotlebovo veto a schválili rozpočet

NETKY.SK • 11 Apríl 2014, 17:07 • 2 min
Poslanci Banskej Bystrice prelomili Kotlebovo veto a schválili rozpočet

BANSKÁ BYSTRICA - Rozpočtové provizórium, v ktorom bol Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) od začiatku tohto roka, sa končí. Krajské zastupiteľstvo na dnešnom mimoriadnom zasadnutí prelomilo veto župana Mariana Kotlebu a hlasmi všetkých 45 prítomných poslancov jednomyseľne schválilo rozpočet župy na tento rok.

slovakia

left justify in out

Potvrdilo tak rozpočet v podobe, v akej ho schválilo ešte 28. februára, ale Kotleba ho odmietol podpísať. Na prelomenie jeho veta bolo dnes treba rozpočet schváliť trojpätinovou väčšinou, čiže minimálne 30 hlasmi.

 

Podľa schváleného rozpočtu má BBSK tento rok hospodáriť s príjmami aj výdavkami na úrovni 148,159 milióna eur, pričom schodok kapitálového rozpočtu a schodok finančných operácií má vyrovnať prebytok bežného rozpočtu. Konkrétne rozpočet počíta s bežnými príjmami vyše 136 miliónov eur, kapitálovými príjmami vyše 11,6 milióna eur, príjmami z finančných operácií takmer 500-tisíc eur, bežnými výdavkami takmer 124,7 milióna eur, kapitálovými výdavkami vyše 18,5 milióna eur a výdavkami na finančné operácie vyše 4,9 milióna eur. 

 

Dôvodom, prečo Kotleba tento rozpočet vetoval, bol jeho nesúhlas s úpravami, ktoré v ňom poslanci na februárovom zasadnutí urobili. V porovnaní s predloženým návrhom zastupiteľstvo skresalo výdavky na Úrad BBSK o zhruba o 1,062 milióna eur a rozdelilo ich na krytie nových kapitálových výdavkov a bežných výdavkov, ktoré v pôvodnom návrhu neboli zahrnuté. Konkrétne ide o vyše 207-tisíc eur na päťpercentné spolufinancovanie projektov stredných škôl podporených z eurofondov, zvýšenie sumy na prideľovanie dotácií zo 150-tisíc na 400-tisíc eur, kapitálové výdavky takmer 222-tisíc eur na dva projekty deinštitucionalizácie domovov sociálnych služieb a zvýšenie kapitálových výdavkov na výstavbu cyklotrasy zo Zvolena do Sliača z 250-tisíc na vyše 633-tisíc eur. Poslanci zároveň odobrali županovi jeho doterajšie kompetencie na schvaľovanie zmien rozpočtu. Celková výška príjmov aj výdavkov zostala rovnaká ako v predloženom návrhu rozpočtu. 

 

Schválený rozpočet nepočíta ani s financovaním schránkového mesačníka BBSK Náš kraj, na ktorý bolo v pôvodnom návrhu v rámci výdavkov na Úrad BBSK vyčlenených 150-tisíc eur. Ako dnes v diskusii uviedol poslanec Jaroslav Demian, ktorý bol predkladateľom schválených zmien v rozpočte, najnovšie číslo tohto mesačníka potvrdilo, že jeho návrh bol správny. „Propagovanie zvrátených názorov na vojnový Slovenský štát je neprijateľné. Mesačník BBSK na tieto účely nemá slúžiť. Toto je mesačník Náš kraj, nie Váš kraj, pán predseda,“ povedal Demian. Kotleba na to nereagoval. 

 

Opätovne schválený rozpočet považuje Kotleba za nevykonateľný. „Osobne som presvedčený, že budeme asi pokračovať v rozpočtovom provizóriu. Schválený síce bol, lenže na rozpočet sú isté zákonné požiadavky a podľa našich pracovníčok z úradu tie zákonné požiadavky neboli splnené. Čiže my tento rozpočet, keďže bol schválený, pošleme na ministerstvo financií, počkáme na vyjadrenie ministerstva a uvidíme ďalej,“ povedal na brífingu po dnešnom zasadnutí zastupiteľstva Kotleba. 

 

Najnovšie, druhé tohtoročné číslo mesačníka Náš kraj neobsahuje žiadne informácie o činnosti organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, krajských poslancov či o dôležitých udalostiach v kraji, ale väčšina článkov je venovaná županovi Marianovi Kotlebovi a jeho názorom, a tiež útokom na krajské zastupiteľstvo či predchádzajúce vedenie kraja bez vyjadrenia protistrany. Na titulke je článok Marian Kotleba oslobodil Úrad BBSK o tom, že 14. marca, „v deň slávneho 75. výročia slovenskej štátnosti,“ dal Kotleba z budovy Úradu BBSK zvesiť vlajku Európskej únie. V čísle je aj článok o úspechoch slovenského štátu z rokov 1939 – 1945, kde sa píše napríklad to, že za prezidenta Tisa „sa žilo ako v nebi“, rozhovor s Kotlebom nazvaný Sto dní boja proti politickej mafii či článok Marian Kotleba bojuje za bezpečnosť, v ktorom sa občania môžu dočítať, ako Kotleba preveril informáciu o ilegálnej chovnej stanici psov. Podľa predsedov najväčších poslaneckých klubov v Zastupiteľstve BBSK Ľubice Laššákovej a Ladislava Kukolíka sa týmto číslom mesačník BBSK zmenil na politický plátok predsedu BBSK Kotlebu a jeho Ľudovej strany Naše Slovensko, platený z verejných zdrojov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona