Poslanci aj prezident prídu od marca o priestupkovú imunitu

NETKY.SK • 3 Február 2012, 12:34 • 2 min
Poslanci aj prezident prídu od marca o priestupkovú imunitu

Poslanci aj prezident prídu od marca o priestupkovú imunitu - Politika Poslancov Národnej rady SR a ďalších funkcionárov od marca viac nebude chrániť priestupková imunita. lenovia snemovne o tom dnes rozhodli 147 hlasmi, keď po dlhých mesiacoch schválili

slovakia

left justify in out

img

Poslancov Národnej rady SR a ďalších funkcionárov od marca viac nebude chrániť priestupková imunita. Členovia snemovne o tom dnes rozhodli 147 hlasmi, keď po dlhých mesiacoch schválili novelu zákona o priestupkoch z dielne SaS, SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd. Za právnu normu zahlasovali všetci prítomní poslanci.
      Zrušenie priestupkovej imunity sa napokon dotkne širšieho okruhu osôb, ako len poslancov a sudcov. Snemovňa totiž odobrila pozmeňovací návrh z dielne Smeru-SD, na základe ktorého o toto privilégium príde aj prezident, generálny prokurátor, prokurátori, príslušníci Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže a Železničnej polície.
      Vládne strany v dôvodovej správe uviedli, že v posledných rokoch sa opakovane diskutuje o tom, či priestupková imunita, čo do jej rozsahu a čo do počtu jej nositeľov, je v právnom štáte ešte opodstatnená. "Ústavní činitelia nie sú beztrestní. V rámci uplatňovania vzájomných kontrolných mechanizmov medzi jednotlivými zložkami štátnej moci sa však v súčasnosti používa na prerokovanie ich skutkov, ktoré by mohli byť priestupkami, a na vyvodenie zodpovednosti voči nim iný postup, než voči ostatným občanom," upozorňujú predkladatelia.
      Iniciatíva prišla po neúspechu vládnych strán v roku 2010 okresať poslaneckú imunitu len na výroky v parlamente, na čo je potrebných aspoň 90 hlasov. V prípade zrušenia priestupkovej imunity išlo o obyčajný zákon, na zmenu ktorého mala bývalá koalícia hlasov dosť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona