Poslanci a primátor Bratislavy by sa mali riadiť etickým kódexom

NETKY.SK • 31 Júl 2014, 14:20 • 2 min
Poslanci a primátor Bratislavy by sa mali riadiť etickým kódexom

BRATISLAVA - Bratislavský primátor, poslanci mestského zastupiteľstva, hlavná architektka či kontrolór by sa mali v budúcnosti riadiť etickým kódexom.

slovakia

left justify in out

V hlavnom meste vypracovali dokument, ktorý voleným predstaviteľom káže, ako majú konať, ak sa ocitli v konflikte záujmov, alebo sa dozvedia o korupcii. Mestské zastupiteľstvo by malo etický kódex schvaľovať na rokovaní v septembri.
     

"Existencia korupcie na úrovni samosprávy súvisí jednak s prístupom k informáciám, ako aj kriteriálnosťou v rozhodovaní či v riešení konfliktov. Základom korupcie je teda stav, kedy nie sú jasne stanovené spôsoby etických princípov a žiaduceho rozhodovania," vysvetľuje mesto. Etický kódex tak má jasne rozlišovať medzi konaním v prospech verejného záujmu a korupčným správaním.
     

Dokument napríklad hovorí, že volený predstaviteľ plní svoj mandát tak, aby neuprednostnil naplnenie svojich osobných záujmov, záujmov príbuzných či súkromných skupín na úkor verejného záujmu. "Ak príde k riziku, že volený predstaviteľ by sa pri výkone funkcie ocitol v konflikte záujmov, bezodkladne to oznámi orgánu, ktorý o danej veci rokuje, resp. rozhoduje," uvádza sa v kódexe.
     

Volený predstaviteľ podľa kódexu odmieta konanie, ktoré zákon definuje ako korupčné. Ak sa o korupcii dozvie, hneď to má oznámiť mandátovej komisii mestského zastupiteľstva. "Z titulu výkonu svojej funkcie volený predstaviteľ neprijíma ani nevyžaduje žiadne dary, služby, finančné prostriedky ani iné výhody," píše sa v kódexe. 
     

Poslanci či primátor nemajú podľa dokumentu zneužívať verejné peniaze či majetok, využívať informácie získané pri výkone svojej funkcie na osobný prospech či použiť peniaze mesta na svoju volebnú kampaň. "Primátor a poslanci nebudú prijímať žiadne rozhodnutia, ktoré by ich zvýhodňovali v budúcom osobnom alebo profesionálnom živote po skončení výkonu mandátu," káže ďalej kódex.
     

Volení predstavitelia majú podľa kódexu tiež každoročne deklarovať svoje majetkové a finančné pomery prostredníctvom písomného oznámenia a majú vyhovieť verejnosti, ak chce zverejniť informácie, ktoré súvisia s výkonom ich funkcií či samosprávou. Kódex ďalej káže poslancom a primátorovi dbať napríklad aj o to, aby sa verejné úlohy plnili čo najefektívnejším a pre mesto ekonomicky najvýhodnejším spôsobom. "Volený predstaviteľ samosprávy za žiadnych okolností nevyžaduje od zamestnancov, aby zanedbávali, alebo obchádzali platné všeobecne záväzné právne predpisy," uvádza sa v kódexe.
     

Volení predstavitelia by mali etický kódex po jeho schválení podpísať a tým vyhlásiť, že sa ním budú riadiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona