Poslanca bratislavského Starého Mesta napadli a surovo dobili!

NETKY.SK • 11 Február 2014, 09:30 • 2 min
Poslanca bratislavského Starého Mesta napadli a surovo dobili!

BRATISLAVA - Otras mozgu, tržné rany na tvári a ďalšie zranenia vyžadujúce si hospitalizáciu utrpel miestny poslanec bratislavského Starého Mesta Marek Čambal. Nominanta Smeru a chirurga Univerzitnej nemocnice Bratislava v piatok ráno surovo zbili neznámi páchatelia, informuje Pravda.

slovakia

left justify in out

Podľa denníka môžu byť jedným z motívov útoku poslancove vlaňajšie odhalenia v staromestskom zariadení pre seniorov.

Podľa informácií Pravdy 38–ročného Čambala napadli dvaja muži neďaleko jeho pracoviska – nemocnice na Mickiewiczovej ulici. Prvý ho začal bez varovania mlátiť obuškom, druhý kontroloval, či sa bitke nikto neprizerá. „Polícia prípad vyšetruje, ja zatiaľ nepoviem nič. Isté však je, že sa bojím o život svoj aj mojej rodiny,“ povedal Čambal, ktorý pripúšťa, že prípad môže súvisieť s kauzou Seniorcentra na Podjavorinskej ulici. Už zhruba pred mesiacom mu pritom niekto úmyselne podpálil auto. 

 

Správu o útoku na poslanca potvrdil aj dekan Lekárskej fakulty UK Peter Labaš. „Našli ho zbitého na parkovisku v blízkom okolí nemocnice, kde pracuje. Ošetrili sme ho a konštatovali najmä zranenia hlavy, konkrétne otras mozgu a tržné rany na tvárovej časti,“ povedal Labaš. 

 

Podľa krajskej policajnej hovorkyne Tatiany Kurucovej sa skutok stal v piatok v ranných hodinách na parkovisku na Sasinkovej ulici. Napadnutý muž utrpel poranenia, ktoré si vyžadujú zatiaľ časovo neurčitý pobyt v nemocnici. „Vyšetrovateľ už v tejto súvislosti začal trestné stíhanie vo veci zločinu ublíženia na zdraví. Po páchateľovi pátrame a prípadných svedkov žiadame o poskytnutie informácií, ktoré by pomohli k objasneniu prípadu,“ uviedla Kurucová. Vzhľadom na počiatočné štádium trestného konania odmietla poskytnúť ďalšie podrobnosti. Čambal sa pred časom angažoval v prípade zariadenia Seniorcentrum, ktorého zriaďovateľom je Miestny úrad Staré Mesto. Bol členom poslaneckej skupiny, ktorá minulý rok v auguste urobila v domove, kde žije niekoľko desiatok zväčša nevládnych prestarnutých občanov, poslaneckú kontrolu. Poslanci pri nej zistili závažné nedostatky. 

 

Po kontrole podľa Pravdy podal Čambal aj fotodôkazy o tom, že opatrovatelia v zariadení klientov prebaľujú sotva dvakrát denne, dostatočne ich nepolohujú, nedávajú im piť či nerešpektujú predpísanú diétu. Za mesiac pobytu v Seniorcentre pritom klienti museli platiť najmenej 500, no niekedy až 800 eur. Jeho odhalenia podľa denníka potvrdili aj niekoľkí bývalí zamestnanci zariadenia, ktorí argumentovali, že do šetrenia na klientoch ich pod hrozbou krátenia osobných ohodnotení tlačí vedenie. Sám Čambal zdôrazňoval, že mu viacerých ťažko dehydrovaných pacientov priviezli na ošetrenie. 

 

Zbitý poslanec vtedy tvrdil, že o pokojné riešenie situácie požiadal starostku mestskej časti za SDKÚ Tatianu Rosovú. Tá však opakovane odmietla, že by v Seniorcentre došlo k takýmto závažným pochybeniam. Obvinenia z nedostatočnej starostlivosti nepripustila ani vtedajšia šéfka zariadenia Viera Jašková. 

 

V súčasnosti už Jašková v zariadení nepracuje, no naďalej zostáva vo vysokej funkcii na staromestskej radnici, kde už od polovice roka 2011 robí vedúcu oddelenia sociálnych vecí. Jej manžel Štefan Jaška, takisto člen SDKÚ, je zase od roku 2012 šéfom majetkového a investičného oddelenia. Oboch manželov prijala na tieto posty starostka Rosová bez výberového konania. 

Po miestnych poslancoch urobilo v Seniorcentre kontrolu aj ministerstvo práce. Jej výsledky zverejnilo v decembri, keď konštatovalo dokopy 24 nedostatkov a navrhlo udeliť zariadeniu v správnom konaní pokutu 200 až 2 000 eur. „Zatiaľ tá vec nie je uzavretá. Správne konanie sa oneskoruje, keďže účastníci sa odvolávajú,“ povedal Pravde hovorca ministerstva Michal Stuška. Starostka Rosová prijala správu o napadnutí člena svojho zastupiteľstva s pobúrením a zaželala mu rýchle uzdravenie. „Verím, že polícia tento ohavný čin čoskoro vyšetrí a páchatelia budú spravodlivo potrestaní,“ zdôraznila. Ako dodala, dúfa, že sa preukáže, že čin nesúvisí s Čambalovými poslaneckými aktivitami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona