Poskytovanie rodičovského príspevku sa má sprísniť

NETKY.SK • 14 August 2013, 13:00 • 2 min
Poskytovanie rodičovského príspevku sa má sprísniť

BRATISLAVA - Vláda schválila návrh novely zákona o rodičovskom príspevku. Novelou sa majú sprísniť podmienky pre poskytovanie rodičovského príspevku najmä v prípadoch, kde je starostlivosť rodičov o staršie deti nedostatočná, alebo je ich výchova ohrozená.

slovakia

left justify in out

Rezort práce navrhuje neposkytovať rodičovský príspevok tým rodičom, ktorým z osobnej starostlivosti bolo odňaté staršie dieťa vo veku do troch rokov alebo do šesť rokov, ak má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav a na zabezpečenie starostlivosti o toto dieťa úrad práce, sociálnych vecí a rodiny už poskytuje rodičovský príspevok osobe, ktorej bolo toto dieťa zverené do starostlivosti. 

Navrhovaná novela zákona už neobsahuje pôvodný zámer rezortu práce a sociálnych vecí obnoviť poskytovanie rodičovského príspevku vo vyššej sume tým rodičom, ktorí pred narodením dieťaťa pracovali a platili príspevky na nemocenské poistenie. Všetkým matkám tak bude štát naďalej vyplácať rodičovský príspevok v jednotnej sume. Tá v súčasnosti predstavuje 199,6 eura a od začiatku budúceho roka by sa mala vzhľadom na rast životného minima zvýšiť na 203,2 eura. Súčasťou vládou schválenej novely nie je ani návrh neposkytovať rodičovský príspevok pracujúcim matkám. Tento návrh stopol ešte začiatkom júla samotný premiér Robert Fico. 

Ministri schválili aj návrh zákona o príspevku pri narodení dieťaťa. Príspevok a príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa sa majú zlúčiť do jednej dávky a jej výška sa má odstupňovať podľa poradia pôrodu, z ktorého sa dieťa narodilo. Pri prvom až treťom pôrode má ísť o sumu 823,86 eura a pri štvrtom a ďalšom má dávka dosiahnuť 151,37 eura. Tento návrh zohľadňuje súčasnú výšku príspevku pri narodení dieťaťa v sume 151,37 eura a príplatku pri narodení prvého až tretieho dieťaťa na úrovni 678,49 eura. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies