Poľský prezident Komorowski na historicky prvej návšteve SR

NETKY.SK • 21 Jún 2011, 07:48 • 2 min
Poľský prezident Komorowski na historicky prvej návšteve SR

Poľský prezident Komorowski na historicky prvej návšteve SR

slovakia

left justify in out

img

Na historicky prvú návštevu Slovenska pricestuje dnes po takmer roku od nástupu do funkcie poľský prezident Bronislaw Komorowski. Na dvojdňovú oficiálnu návštevu SR zavíta s manželkou Annou na pozvanie prezidenta SR Ivana Gašparoviča a prvej dámy Silvie Gašparovičovej.
      Uvítací ceremoniál so všetkými poctami sa uskutoční dopoludnia na nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave. Po ňom sa štátnici odoberú na súkromný rozhovor a neskôr sa pridajú k plenárnemu rokovaniu slovenskej a poľskej delegácie.
      Vzťahy medzi krajinami sú tradične na dobrej úrovni a nie sú zaťažené problémovými otázkami. "Slovensko-poľské vzťahy sú mimoriadne intenzívne a zahrňujú všetky úrovne. Ich základom je konkrétny záujem oboch strán na realizácii dobrej susedskej spolupráce, ktorá je založená na spontánnych, prirodzených a priateľských vzťahoch nielen medzi občanmi obidvoch štátov, ale aj medzi regiónmi," informovala TASR Kancelária prezidenta (KP) SR pred návštevou poľskej hlavy štátu.
      Prezidenti by mali diskutovať predovšetkým o posilňovaní bilaterálnej spolupráce, partnerstve na regionálnej a európskej úrovni. Poľsko čaká historicky prvé predsedníctvo v Rade EÚ. Počas návštevy by sa malo taktiež hovoriť o zahraničnopolitických či ekonomických otázkach. Podľa údajov z KP SR je za ostatné obdobie vidno rast objemu vzájomnej obchodnej výmeny a investícií. "Prepad obchodu z roku 2009 je už minulosťou, čo dokumentujú aj čísla z roku 2010. Obrat takmer 5,5 miliardy eur je rekordný v obchode medzi Slovenskom a Poľskom," tvrdí prezidentská kancelária.
      Poľský prezident by sa počas návštevy mal stretnúť aj s predsedom Národnej rady SR Richardom Sulíkom, predsedníčkou vlády SR Ivetou Radičovou a primátorom hlavného mesta Milanom Ftáčnikom. Na stretnutie s ním sa môžu tešiť aj príslušníci poľskej menšiny žijúcej na Slovensku. Prvé dámy si spoločne prezrú stále expozície Gotické umenie na Slovensku a Talianske maliarstvo 16.-18. storočia v Slovenskej národnej galérii.
      Program druhého dňa (22.6.) návštevy začne Komorowski kladením vencov k Pamätníku železnej opony v Devíne. Manželka Anna v sprievode Silvie Gašparovičovej navštívi kreatívne dielne v Ústredí ľudovej umeleckej výroby v Bratislave. V Modre sa prezidentské páry zúčastnia na ochutnávke malokarpatských vín a pozrú si výstavu obrazov slovenskej moderny 20. storočia a diela Andyho Warhola. Touto návštevou by poľský prezidentský pár mal ukončiť svoj program na Slovensku a odcestovať späť do vlasti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies