Poškodení veritelia Váhostavu sa chcú stretnúť s premiérom

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 13:09 • 2 min
Poškodení veritelia Váhostavu sa chcú stretnúť s premiérom

BRATISLAVA - Poškodení malí veritelia stavebnej spoločnosti Váhostav - SK, a.s. (Váhostav), ktorá je v reštrukturalizácii, chcú diskutovať s premiérom Robertom Ficom o riešení svojej situácie.

slovakia

left justify in out

V podateľni úradu vlády v pondelok odovzdali list so žiadosťou o stretnutie s ním. Ako povedal zástupca veriteľov Milan Blaho z Banskej Bystrice, predsedu vlády sa chcú spýtať, či im chce a vie pomôcť. "Ak by nám nevedel pomôcť, máme dva návrhy, ktoré by sme chceli prerokovať. V prípade, že by nám nechcel pomôcť, potom asi nemáme toho správneho premiéra," povedal Blaho.

 

Stretnutie s premiérom by sa malo uskutočniť čím skôr, ak chce živnostníkom a ich rodinám pomôcť, myslí si ombudsman pre živnostníkov, malých a stredných podnikateľov KDH Peter Belinský. "Predseda vlády musí mať názor na túto tému a my by sme chceli počuť od neho, ako vidí túto situáciu. Nechali sme si pripraviť analýzy, ktoré sú nejakým riešením, ale musia byť v zmysle zákonov," uviedol Belinský. 

 

Premiér už skôr povedal, že firmy v reštrukturalizácii by sa nemali zúčastňovať verejného obstarávania. Svojim dodávateľom by mali zaplatiť aj zvyšok ich nesplatených pohľadávok z budúcich verejných zákaziek, resp. ziskov. Veritelia by mali byť zrovnoprávnení, keďže banky sú v súčasnosti zvýhodnené a dostavajú zväčša všetky svoje pohľadávky. Vláda by mohla prijať špeciálny zákon o Váhostave, ktorý by bol precedensom. O problémoch v procese reštrukturalizácii, vrátane Váhostavu, bude v stredu mimoriadna schôdza parlamentu. 

 

Nesplatené pohľadávky dodávateľov Váhostavu by podľa Belinského mali byť vyrovnané z výnosov a nie ziskov spoločnosti. "Je rozdiel výnos a zisk. Živnostníci nemajú dosah na to, či Váhostav v budúcnosti dosiahne zisk, ale výnosy sú dané," tvrdí Belinský. "Potrebujeme sa s premiérom stretnúť, lebo je tu verejný záujem," dodal. 

 

Blaho v súvislosti s návrhom, že problémy veriteľov Váhostavu by sa mohli riešiť špeciálne, povedal, že "kde je vôľa, tam je cesta". "Prípad Váhostavu nie je štandardný prípad. Ide o verejné zdroje a štát by mal sledovať, aby sa platby dostali k tým, ktorí dielo zhotovovali," povedal Blaho. Zákon o konkurze a reštrukturalizácii podľa neho nemusí mať zlú podstatu. Situácia okolo reštrukturalizácií je podľa Belinského už neúnosná a veritelia na to otvorene poukazujú. "Bola to hraničná situácia, keď si povedali dosť. Už nedokážu znášať ďalšie reštrukturalizácie," priblížil Belinský. Zákony by podľa Blaha mali obhajovať spravodlivosť. "Pokiaľ sa tak nedeje, tak tieto zákony sú zlé a mali by byť zmenené," povedal Blaho.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies