Poškodená atómová elektráreň Fukušima-I je stále riziková

NETKY.SK • 10 Apríl 2013, 19:25 • 2 min
Poškodená atómová elektráreň Fukušima-I je stále riziková

TOKIO - Nedávne problémy v poškodenej japonskej atómovej elektrárni Fukušima-I poukazujú na jej nestabilný stav, ktorý vznikol v dôsledku silného zemetrasenia a vlny cunami pred dvoma rokmi.

slovakia

left justify in out

Predseda Úradu pre jadrovú reguláciu Šuniči Tanaka podľa agentúry AP uviedol, že elektráreň, ktorá sa spolieha na provizórne chladiace systémy pre svoje poškodené reaktory, zostáva naďalej veľmi zraniteľná.

Tanaka ďalej povedal, že úniky rádioaktívnej vody z podzemných nádrží zabraňujú vyradeniu elektrárne z prevádzky. Nádrže totiž stále obsahujú veľké množstvo vody, ktorá slúžila na chladenie reaktorov.

Prevádzkovateľ elektrárne, spoločnosť TEPCO, tvrdí, že tri zo siedmich podzemných nádrží prepúšťajú kontaminovanú vodu, tá sa však údajne nedostáva do oceánu. Odborníci sa ale domnievajú, že voda presiakla priamo do oceánu už v prvých okamihoch po zemetrasení, argumentujúc vysokými hodnotami rádioaktívneho žiarenia u rýb žijúcich sa v oceáne neďaleko elektrárne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies