Poľsko preberá predsedníctvo v EÚ

NETKY.SK • 1 Júl 2011, 09:28 • 2 min
Poľsko preberá predsedníctvo v EÚ

Poľsko preberá predsedníctvo v EÚ

slovakia

left justify in out

img

Poľsko dnes po prvý raz preberá rotujúce predsedníctvo v EÚ. V čase krízy si za prioritu svojho polročného predsedníctva stanovilo oživenie hospodárskeho rastu v 27-člennom zoskupení.
      Poľsko, najväčšia bývalá komunistická krajina EÚ, chce posilniť jednotný trh, pokračovať v rozširovaní únie o krajiny západného Balkánu a obnoviť dôveru v inštitúcie EÚ.
      "Ambíciou Poľska je vyviesť Európu aspoň z psychologických problémov, v ktorých sa teraz nachádza," povedal vo štvrtok šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski. "Najhoršou vecou, ktorú môžeme v časoch krízy urobiť, je opätovná nacionalizácia našich politík. Európa potrebuje spoločne konať, viac spolupráce a viac integrácie. Chceme obnoviť dôveru v spoločné projekty. Poľsko sa pokúsi Európe opäť vrátiť vieru v Európu, opäť zažať iskru dôvery," povedal Sikorski na seminári.
      Okrem konečného podpísania prístupovej dohody s Chorvátskom, otvorenia prístupových rokovaní so Srbskom a uzavretia obchodnej dohody s Ukrajinou chce Varšava presadzovať hlbšiu spoluprácu v oblasti energetiky a obrany.
      Na oslavách vo Varšave sa majú zúčastniť aj dvaja najvyšší predstavitelia EÚ, šéf Európskej komisie José Manuel Barroso a predseda Európskej rady Herman van Rompuy.
      Poľsko sa bude prezentovať ako úspešná krajina, ktorá od vstupu do EÚ dosiahla veľký hospodársky rast a dokonca sa vyhla recesii počas globálnej finančnej krízy v rokoch 2008-2009.
      Veľké výzvy, pred ktorými EÚ stojí, však budú skúškou pre poľský optimizmus. V Grécku parlament schválil zákony o úsporných opatreniach a privatizácii, ktoré majú zaistiť pôžičku EÚ a Medzinárodného menového fondu a odvrátiť hrozbu štátneho bankrotu. Panujú však vážne pochybnosti, či sa gréckej vláde podarí udržať kurz.
      Ďalšími výzvami budú náročné rokovania o budúcom dlhodobom rozpočte EÚ, ktoré sa začnú za poľského predsedníctva. V Poľsku sa okrem toho v októbri konajú parlamentné voľby. Niektorí komentátori upozorňujú, že predvolebná kampaň by mohla odpútať pozornosť premiéra Donalda Tuska a jeho ministrov úloh spojených s predsedníctvom v EÚ.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies