Poľsko: Opozícia z leteckej tragédie v Smolensku viní Rusko

NETKY.SK • 30 Jún 2011, 09:12 • 2 min
Poľsko: Opozícia z leteckej tragédie v Smolensku viní Rusko

Poľsko: Opozícia z leteckej tragédie v Smolensku viní Rusko

slovakia

left justify in out

img

Poľská opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS) dnes naznačila, že Rusko je zodpovedné za haváriu vládneho špeciálu, pri ktorej vlani zahynul prezident Lech Kaczynski a ďalších vyše 90 členov oficiálnej vládnej delegácie.
      "Zodpovednosť za túto tragédiu padá predovšetkým na ruskú stranu," vyhlásil dnes Antoni Macierewicz, predseda poslaneckého klubu PiS, ktorá vykonala vlastné vyšetrovanie incidentu z 10. apríla 2010.
      Poľsko i Rusko už uskutočnili svoje vlastné vyšetrovania nevydareného pristátia poľského vládneho lietadla v hustej hmle na letisku pri meste Smolensk, ktoré však PiS označila za zmanipulované.
      Vyšetrovaciu správu poľskej vlády by mali zverejniť za dva týždne. Podľa ruských vyšetrovateľov, ktorí správu o incidente zverejnili v januári, neboli za tragédiu zodpovední ruskí leteckí dispečeri. Ruskí vyšetrovatelia vinu pripísali prílišnému tlaku šéfa poľských vzdušných síl na posádku, aby napriek zlému počasiu pristála v Smolensku.
      Macierewicz tvrdí, že Rusko sfalšovalo a zničilo dôkazy, ako i to, že letisko nebolo dostatočne osvetlené a neboli vytvorené dostatočné bezpečnostné podmienky na pristátie lietadla.
      Jaroslaw Kaczynski, dvojča zosnulého exprezidenta, je predsedom strany Právo a spravodlivosť.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies