Poľsko by chcelo získať z privatizácie 30 miliárd PLN

NETKY.SK • 30 Júl 2010, 12:19 • 2 min
Poľsko by chcelo získať z privatizácie 30 miliárd PLN

Poľsko by chcelo získať z privatizácie 30 miliárd PLN

slovakia

left justify in out

img

Poľsko plánuje získať z privatizácie v nasledujúcich troch rokoch 30 miliárd zlotých (7,49 miliardy eur). Vláda očakáva, že najmä predaj dvoch popredných finančných ústavov prinesie do štátnej pokladnice veľkú sumu. Vyplýva to z návrhu dlhodobého finančného plánu, do ktorého sa podarilo nahliadnuť agentúre Reuters.
      Poľská vláda počíta s tým, že jej príjmy z privatizácie pomôžu znížiť rozpočtový schodok. Hovorca ministerstva financií sa však k dokumentu odmietol vyjadriť.
      Médiá špekulujú, že najviac peňazí získa vláda z privatizácie poisťovne PZU, v ktorej má štát 51-% podiel a úverového ústavu PKO, v ktorom má 45-% podiel.
      Celkový vládny deficit Poľska, ktorý zahŕňa aj schodky vo financiách miestnych samospráv a štátnych agentúr, by mal tento rok dosiahnuť 6,9 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo viac ako dvojnásobne prevyšuje povolenú hranicu 3 % HDP.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona