Poľská vláda schválila novú dohodu o dodávkach plynu z Ruska

NETKY.SK • 27 Október 2010, 07:21 • 2 min
Poľská vláda schválila novú dohodu o dodávkach plynu z Ruska

Poľská vláda schválila novú dohodu o dodávkach plynu z Ruska

slovakia

left justify in out

img

Poľská vláda dnes schválila novú dohodu s Ruskom o dovoze zemného plynu, ktorá zvýši dodávky z Ruskej federácie na približne 10 miliárd kubických metrov (m3) plynu ročne. Oznámila to dnes poľská vláda.
      Na základe dohody ruský plynárenský koncern Gazprom bude poľskej spoločnosti PGNiG dodávať plyn pre domácu spotrebu až do roku 2022 a pre trhy ostatných európskych spotrebiteľov do roku 2019.  
      "Medzivládna dohoda medzi Ruskom a Poľskom bude oficiálne podpísaná v najbližších dňoch," oznámila poľská vláda.
      Platnosť pôvodnej dohody sa skončila v týchto dňoch a meškanie pri podpísaní novej vyvolávalo opätovné obavy z prípadného prerušenia dodávok, ktoré Európa už zažila začiatkom roka 2009 po vypuknutí sporu medzi Ruskom a Ukrajinou.
      Gazprom a PGNiG sa ešte koncom minulého roka dohodli na novom kontrakte, ktorý mal zvýšiť dovoz plynu do Poľska, no dohoda mala platiť až do roku 2037. Európska únia ale dohodu zablokovala s tým, že niektoré podmienky porušujú jej pravidlá o energetickej politike a Varšavu donútila k novým rozhovorom. Poľsko ročne spotrebuje asi 14 miliárd m3 zemného plynu, pričom dve tretiny dováža práve z Ruskej federácie.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies