Poľská vláda možno zvýši DPH, aby zredukovala rozpočtový deficit

NETKY.SK • 28 Júl 2010, 13:04 • 2 min
Poľská vláda možno zvýši DPH, aby zredukovala rozpočtový deficit

Poľská vláda možno zvýši DPH, aby zredukovala rozpočtový deficit

slovakia

left justify in out

img

Poľská vláda musí prijať potrebné opatrenia, aby zabránila nadmernému prehĺbeniu rozpočtového schodku. A môže dospieť k záveru, že najjednoduchší spôsob, ako zabezpečiť rast rozpočtových príjmov, je zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH). Uviedol to dnes poľský minister hospodárstva Waldemar Pawlak v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Polish Radio 3.
      Dodal zároveň, že zatiaľ nevidel plán dlhodobej rozpočtovej stratégie, ktorú pripravuje ministerstvo financií a o ktorej by mal v piatok 30. júna hlasovať kabinet. On sám je ale proti takým zmenám, ktoré povedú k zvýšeniu daní na potraviny a lieky.
      Celkový vládny deficit Poľska, ktorý zahŕňa aj schodky vo financiách miestnych samospráv a štátnych agentúr, by mal tento rok dosiahnuť 6,9 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo viac ako dvojnásobne prevyšuje povolenú hranicu 3 % HDP.
      Kabinet vo Varšave momentálne pripravuje návrh rozpočtu na rok 2011, ale odborníci neočakávajú žiadne radikálne reformy. Predpovedajú, že vláda sa zameria na zníženie rozpočtových výdavkov.
      Guvernér Poľskej národnej banky Marek Belka sa domnieva, že Poľsko bude musieť tvrdo pracovať na tom, aby dodržalo svoj záväzok a znížilo deficit verejných financií na 3 % HDP, ale je možné to dosiahnuť.

Zdroj: TASR/Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies