Poľská správa o havárii v Smolensku pripisuje časť viny ruskej strane

NETKY.SK • 29 Júl 2011, 12:26 • 2 min
Poľská správa o havárii v Smolensku pripisuje časť viny ruskej strane

Poľská správa o havárii v Smolensku pripisuje časť viny ruskej strane

slovakia

left justify in out

img

Zlé osvetlenie pristávacej dráhy na letisku v ruskom Smolensku a nesprávne pokyny ruských letových dispečerov prispeli k vlaňajšej havárii lietadla, pri ktorej zahynul poľský prezident Lech Kaczynski a ďalších 95 ľudí. Vyplýva to z vyšetrovacej správy poľskej vládnej komisie, ktorú dnes zverejnili vo Varšave.
      "Komisia zistila, že osvetľovacie systémy na letisku boli poruchové a nedostatočné," povedal na tlačovej konferencii podplukovník Robert Benedict s tým, že Rusi tiež dali posádke poľského prezidentského špeciálu nesprávne pokyny pri pristávaní.
      Dlho očakávaná správa tiež poukázala na nedostatky z poľskej strany. Uvádza sa v nej napríklad, že piloti nemali náležitý výcvik na pilotovanie lietadla Tupolev 154, ktoré sa zrútilo pri pristávaní na smolenskom letisku 10. apríla 2010 v hustej hmle. O život okrem Kaczynského a jeho manželky Marie prišli mnohí poprední predstavitelia poľskej armády.
      Ruská správa o vyšetrovaní nehody, zverejnená pred niekoľkými mesiacmi, pripísala celú vinu za tragédiu Poliakom, čo narušilo vzťahy medzi oboma krajinami.
Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies