BRATISLAVA – Jeseň, to je nielen sfarbená príroda ale tiež doba angín a chrípok. Kancelárie i školy sú plné vírusov, baktérií a bohužiaľ sa rýchlo šíria. Aj jesennej chrípke sa dá ale vyhnúť. Stačí zvoliť správnu stravu, ktorá posilní imunitu a ochráni pred vírusmi.
Voda
Ak budete piť dostatočné množstvo vody, potom budete z tela odplavovať škodlivé toxíny. Takže nezabúdajte dodržiavať pitný režim aj na jeseň a v zime.
Karfiol
Karfiol je veľmi dobrým zdrojom antioxidantov, minerálnych látok a stopových prvkov. Obsahuje vitamín B5, ktorý tlmí zápalové reakcie v tele, vitamín C, ktorý pomáha posilňovať imunitu.
Biely jogurt
Biely jogurt vás udrží v kondícii aj na jeseň a v zime. Obsahuje zdraviu prospešné baktérie - laktobacily, ktoré posilňujú imunitu. Na jogurty nezabúdajte ani po prekonanom prechladnutí a už vôbec nie, ak ste museli brať antibiotiká. Pomôžu vám vrátiť telo zase do rovnováhy.
Zázvor
Zázvor je zásobáreň nielen celého radu vitamínov, ale aj esenciálnych olejov a minerálnych látok. Pomáha nielen posilňovať imunitu, ale v čase nachladnutia vám tiež pomôže rýchlejšie sa zotaviť. Oceníte aj jeho hrejivé vlastnosti.
Mandle
Mandle sú bohatým zdrojom vitamínu E, teda anitoxidantov, ktoré si poradia s voľnými radikálmi a zabránia šíreniu infekcie v tele.
Sladké zemiaky
Sladké zemiaky sú bohaté na beta-karotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A, ten posilňuje tráviaci systém a pomáha zablokovať vstup škodlivých baktérií, ktoré spôsobujú prechladnutie, do tela. Skvelým pomocníkom s prechladnutím je tiež obsiahnutý vitamín C a E.
Cesnak
Cesnak je najlepšie prírodné antibiotikum. Obsahuje alicín, ktorý má antibakteriálne, antivírusové aj antioxidačné schopnosti. A vďaka obsiahnutému selénu je skvelým pomocníkom v boji s nádchou, kašľom, ale pomáha aj na astmu, ak máte zažívacie ťažkosti a dokonca si poradí aj so stafylokokom.