Posilnili sa počty vojakov i hasičov, zatvorili bratislavský Starý Most

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 10:34 • 2 min
Posilnili sa počty vojakov i hasičov, zatvorili bratislavský Starý Most

BRATISLAVA - V súvislosti s momentálnou povodňovou situáciou v Bratislave a okolí i očakávaniami pred dnešnou kulmináciou Dunaja boli v najviac ohrozených oblastiach posilnené zložky armády i hasičského zboru.

slovakia

left justify in out

Príslušníci týchto zložiek vykonávajú monitoring krízových oblastí a budú tiež zabezpečovať prepravu osôb a tovaru. Situáciu v záplavových oblastiach sa dnes ráno chystajú osobne mapovať aj ministri vnútra a životného prostredia.

Ako informovala hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Silvia Jančovičová, v priebehu 24 hodín sa do povodňových prác na území Slovenska zapojilo viac ako 300 hasičov. "Od stredy (5.6.) 19.00 h došlo k navýšeniu počtu hasičov, ktorí v krízových oblastiach vykonávajú monitoring," informovala Jančovičová. Minister obrany SR Martin Glváč v stredajšom nočnom spravodajstve televízie TA3 takisto uviedol, že sa posilnia aj počty vojakov, ktorí budú na zatopenej Devínskej ceste zabezpečovať a pomáhať pri preprave osôb a tovaru do a z obce Devín.

V súvislosti so stúpajúcou hladinou Dunaja i Moravy bola dnes uzatvorená účelová komunikácia medzi Devínskym jazerom a Vysokou pri Morave. Ako informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Karina Považanová, uzatvorené a neprejazdné aj naďalej ostáva Tyršovo nábrežie, Viedenská cesta, Devínska cesta a Slovanské nábrežie.

Polícia v stredu (5.6.) večer uzatvorila aj Starý Most v Bratislave. Dôvodom bola nedisciplinovanosť ľudí, ktorí sa na Starom moste hromadne zdržiavali, aby pozorovali stúpajúcu hladinu Dunaja. Už popoludní polícia uzatvorila aj prístup k staromestskému nábrežiu Dunaja.

Dunaj v stredu večer prekonal desaťmetrovú hranicu, o 20.30 h výška jeho hladiny dosiahla v stanici Bratislava 1001 cm. Tesne pred stredajšou polnocou mal Dunaj podľa meraní 1006 cm. Kulminácia rieky má prísť dnes. V Devíne to bude popoludní, pričom Dunaj tu má dosiahnuť vyše 970 cm, v Bratislave môže byť podľa informácií Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) výška hladiny Dunaja v podvečerných hodinách až 1020 cm.

Minister životného prostredia Peter Žiga informoval, že sa plánuje zvyšovať protipovodňová hrádza pri osobnom Prístave v Bratislave. Podobne ako v stredajších podvečerných hodinách, v dnešných ranných hodinách budú situáciu v povodňovej oblasti monitorovať minister vnútra Robert Kaliňák, minister životného prostredia Peter Žiga, prezident Policajného zboru Tibor Gašpar a prezident HaZZ Alexander Nejedlým. Chystajú sa navštíviť povodie Moravy a tiež ohrozené obce a mestá v povodí rieky Dunaj.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies