Posilnila ochranu malých a stredných podnikateľov pred neplatičmi

NETKY.SK • 28 September 2012, 12:00 • 2 min
Posilnila ochranu malých a stredných podnikateľov pred neplatičmi

Posilnila ochranu malých a stredných podnikateľov pred neplatičmi - Politika Novela Obchodného zákonníka má posilniť ochranu prevažne malých a stredných podnikateľov pred neplatičmi. Jej návrh, ktorý dnes schválila vláda vychádza z európskej smernice o bo

slovakia

left justify in out

img

Novela Obchodného zákonníka má posilniť ochranu prevažne malých a stredných podnikateľov pred neplatičmi. Jej návrh, ktorý dnes schválila vláda vychádza z európskej smernice o boji proti oneskoreným platbám v obchodných transakciách.
      Dlžník tak bude mať maximálne 60 dní na to, aby splatil svoje peňažné záväzky. Od tohto ustanovenia sa možno odchýliť len ak by dlhšie dohodnutá lehota splatnosti nebola v hrubom nepomere k právam a povinnostiam vyplývajúcim zo zmluvy pre veriteľa. Podnikateľom by to malo priniesť citeľné úspory nákladov, ktoré musia v súčasnosti vynakladať na správu a vymáhanie pohľadávok.
      Ešte prísnejšie pravidlá budú platiť pre orgány verejnej moci. Tie na to budú mať 30 dní. Pri zameškaní za dobou splatnosti by mali navyše subjekty po novom platiť paušálnu náhradu, ktorá nesmie byť nižšia ako 40 eur. Táto čiastka sa priráta k všetkým sankciám, ktoré sa už musia platiť aj dnes.
      Upravuje sa aj ustanovenie o nekalej súťaži. Novela rieši situáciu, keď si súkromné spoločnosti zvolia taký názov, pri ktorom hrozí nebezpečenstvo zámeny s verejnými registrami, napríklad s Obchodným registrom. Ide o snahy niektorých firiem vyvolávať zdanie, ako keby boli oficiálnym verejným registrom a nabádajú podnikateľov platiť za ich "služby" poplatky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies