Posilnenie strategického partnerstva medzi USA a Egyptom

NETKY.SK • 29 Január 2023, 23:21 • 2 min
Posilnenie strategického partnerstva medzi USA a Egyptom

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v nedeľu stretol s mladými ľuďmi na americkej univerzite v Káhire, kde oznámil, že chce posilniť "strategické partnerstvo" medzi USA a Egyptom.

slovakia

left justify in out

Táto návšteva Egypta je prvou zastávkou Blinkenovej trojdňovej cesty na Blízkom východe.

 

Blinken vo vyhlásení uviedol, že bude rokovať s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím a ministrom zahraničných vecí Sámihom Šukrím o záležitostiach ako prechod k demokracii v Sudáne a voľby v Líbyi.

 

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena zamrazila časť vojenskej pomoci, ktorú Egyptu posiela, kvôli obavám z porušovania ľudských práv režimom egyptského prezidenta Sísího. Ľudskoprávne skupiny však žiadajú, aby Washington túto pomoc obmedzil ešte vo väčšej miere.

 

Minister Blinken svojou návštevou Egypta potvrdzuje záväzok prehlbovať bilaterálne vzťahy a väzby medzi ľuďmi, posilňovať regionálnu a globálnu bezpečnosť. Je to jeho štvrtá cesta do oblasti Blízkeho východu v pozícii ministra zahraničných vecí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona