Posilnenie mierových síl nezastaví v Sudáne novú vojnu

NETKY.SK • 26 Október 2010, 07:10 • 2 min
Posilnenie mierových síl nezastaví v Sudáne novú vojnu

Posilnenie mierových síl nezastaví v Sudáne novú vojnu - Politika Mierové sily OSN dohliadajúce na krehké prímerie medzi severným a južným Sudánom nemôžu zastaviť nové vojenské akcie medzi armádami oboch strán. V Bezpečnostnej rade OSN to dnes vyhlásil šé

slovakia

left justify in out

img

Mierové sily OSN dohliadajúce na krehké prímerie medzi severným a južným Sudánom nemôžu zastaviť nové vojenské akcie medzi armádami oboch strán. V Bezpečnostnej rade OSN to dnes vyhlásil šéf svetovej organizácie pre mierové operácie Alain Le Roy.
      V južnom Sudáne sa má 9. januára uskutočniť referendum o nezávislosti a OSN zvažuje možnosti na posilnenie bezpečnosti v oblasti.
      Veľvyslankyňa USA Susan Riceová uviedla, že existuje možnosť dočasného zvýšenia 10.000 vojakov a policajtov OSN v Sudáne, známych ako UNMIS, s cieľom lepšieho monitorovania rizikových miest na severojužnej hranici.
      Le Roy však vyhlásil, že posilnenie počtu modrých prilieb nepomôže.
      "Zvýšenie počtu jednotiek neumožní UNMIS zabrániť či dokonca zvládnuť stret dvoch armád," povedal 15-člennej BR OSN. "Našim najlepším dostupným nástrojom proti návratu vojny ostáva náš záväzok v prospech politickej dohody... strán v nevyriešených kľúčových otázkach."
      Predstavitelia OSN súkromne vylúčili možnosť posilnenia misie UNMIS s tým, že nie je jasné, či by sa na tom BR OSN zhodla, a pred plánovaným referendom ostáva už príliš málo času.
      Le Roy informoval, že prípravy na plebiscit o nezávislosti Juhu sú vážne oneskorené. Podobne je to aj so separátnym referendom o tom, či na ropu bohatý centrálny región Abyei sa pripojí k juhu alebo ostane súčasťou severu.
      Presná poloha hranice medzi severným a južným Sudánom je sporná. Napriek mierovej dohode medzi oboma stranami z roku 2005 dochádza pozdĺž demarkačnej línie opakovane k ozbrojeným zrážkam.
      Referendum je dôležitou súčasťou mierovej dohody, ktorá ukončila 20 rokov trvajúcu občiansku vojnu medzi Severom, obývaným prevažne Arabmi, a medzi Juhom, kde prevláda africké obyvateľstvo. V konflikte zatiaľ zahynuli viac ako dva milióny ľudí.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies