Posilnenie kompetencií vicepremiéra Pellegriniho môže byť podľa experta problém

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 16:27 • 2 min
Posilnenie kompetencií vicepremiéra Pellegriniho môže byť podľa experta problém

BRATISLAVA - Posilnenie kompetencií podpredsedu vlády pre investície Petra Pellegriniho (Smer - SD) v oblasti fondov Európskej únie môže byť problémom, ak bude neúmerne vstupovať do originálnych kompetencií a zodpovednosti jednotlivých ministerstiev ako riadiacich orgánov. Myslí si to expert na eurofondy Ján Rudolf v súvislosti s časťou návrhu vládneho programu o fondoch EÚ.

slovakia

left justify in out

"Ako som už nedávno avizoval, posilnenie kompetencií je vážna téma a zachytil som ju aj v programovom vyhlásení vlády. Hovorí sa tam o úrade podpredsedu vlády, nie je to bližšie špecifikované," uviedol Rudolf pre agentúru SITA. "Vicepremiér je v súčasnosti len súčasťou úradu vlády, nemá právnu subjektivitu, žiadne kompetencie voči Centrálnemu koordinačnému orgánu, pretože ešte aj ten podlieha podľa organizačnej štruktúry vedúcemu úradu pánovi Federičovi. Takže som veľmi zvedavý, ako to budú riešiť," dodal odborník.

 

Ako zdôraznil, aj keď vicepremiérovi posilnia právomoci pri eurofondoch, nemôže podľa nariadení Európskej komisie vstupovať do kompetencií jednotlivých riadiacich orgánov na ministerstvách. Vláda plánuje prijať účinné opatrenia na posilnenie riadiacich, koordinačných a kontrolných kompetencií podpredsedu vlády v oblasti európskych štrukturálnych a investičných fondov v novom programovom období 2014 - 2020. Zároveň chce zodpovedajúco upraviť kompetenčný zákon. Novovytvorený úrad podpredsedu vlády pre investície bude podľa kabinetu po konzultácii s riadiacimi orgánmi operačných programov určovať záväzné ukazovatele dosahovania ich cieľov a sledovať ich plnenie. Cieľom tohto opatrenia bude zlepšenie implementácie prostriedkov Európskej únie a ich orientácia na dosahovanie výsledkov.


Rudolf považuje priority vlády pri využívaní európskych fondov za všeobecné témy, ktoré sa navyše neustále opakujú. "Všetky zámery boli uvedené už pred dvoma rokmi v partnerskej dohode a teda nepredstavujú žiadnu zmenu. Ide len o zdôraznenie priorít, na ktorých sa už dlhší čas pracuje. Žiadne konkrétne kroky. Samozrejme, všetky priority možno vo všeobecnosti hodnotiť pozitívne, otázka je, či a do akého rozsahu budú v praxi naplnené," informoval Rudolf.


Úrad vicepremiéra pre investície bude napríklad dohliadať nad súladom obsahu intervencií podporovaných zo zdrojov EÚ s národnými a rezortnými stratégiami, ako aj nad zabezpečením synergických efektov pre financovanie politík z eurofondov, zo štátneho rozpočtu so zohľadnením možností využívania súkromných zdrojov. "Týmto sa vytvoria podmienky pre posilnenie dodatkovosti európskych štrukturálnych a investičných fondov a znížia sa riziká spojené s obmedzením zdrojov politiky súdržnosti po roku 2020," vyplýva z návrhu programu vlády.


Vláda chce eliminovať problémy pri implementácii zdrojov EÚ zapojením Úradu pre verejné obstarávanie do kontroly verejného obstarávania v systéme riadenia eurofondov. Pri využívaní eurofondov plánuje podporovať dôrazné uplatňovanie výsledkovo orientovaného prístupu s jasným preukázaním ich prínosov, ako aj ďalšie zjednodušovanie procesu implementácie fondov EÚ s cieľom znížiť administratívnu záťaž pre prijímateľov a subjekty zapojené do tohto procesu a tiež rozvojový potenciál regiónov pri zohľadnení ich hospodárskych, sociálnych a územných špecifík.


Vládne audity majú zabezpečiť efektívne odhaľovanie systémových nedostatkov, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť hospodárenie s verejnými financiami, najmä vznikom neoprávnených výdavkov a neefektívnym čerpaním európskych fondov. Keďže zdroje EÚ po roku 2020 budú pravdepodobne obmedzené, vláda bude pri verejných investíciách klásť dôraz na väčšiu diverzifikáciu zdrojov ich financovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona