Posádky bez lekára sú plnohodnotná súčasť záchrannej služby

NETKY.SK • 25 Máj 2016, 17:22 • 2 min
Posádky bez lekára sú plnohodnotná súčasť záchrannej služby

POPRAD – Posádky rýchlej zdravotnej pomoci (RZP) bez lekára nie sú na Slovensku novinkou a v histórii záchrannej služby zasahujú už od roku 2005. TASR o tom dnes informoval generálny sekretár Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov v Poprade Michal Weinciller.

slovakia

left justify in out

„Na Slovensku v súčasnosti zasahuje 273 posádok pozemnej záchrannej služby a sedem posádok vrtuľníkovej záchrannej služby. Menšiu časť, 34 % všetkých posádok, tvoria posádky RZP, teda posádky v zložení záchranár, ktorý je vodičom, ďalší záchranár a lekár. Ďalších 66 % všetkých posádok na Slovensku tvoria tie, ktoré sú v zložení záchranár, ktorý je vodičom, a ďalší zdravotnícky záchranár,“ informoval Weinciller. Ako doplnil, pre porovnanie v Českej republike poskytuje neodkladnú starostlivosť v záchrannej službe 35 % posádok s lekárom a 65 % bez neho. „Ostatné krajiny západnej Európy majú podiel posádok bez lekára ešte oveľa nižší a trendom je znižovanie počtu lekárov v záchrannej službe a ich presúvanie do nemocníc na urgentné príjmy,“ vysvetlil generálny sekretár Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov.

 

Podľa jeho slov nie je na mieste označovanie posádok RZP za menejcenné alebo menej odborné. „Zdravotnícki záchranári na Slovensku sú vysokoškolsky a stredoškolsky vzdelaní odborníci, pričom mnohí z nich si stále zvyšujú svoju kvalifikáciu a ich štúdium v súčasnosti trvá od troch do siedmich rokov,“ uviedol. K dispozícii majú sanitné vozidlá vybavené rovnakými typmi prístrojov ako posádky s lekárom a širokým spektrom liekov, s ktorými dokážu zvládať život ohrozujúce stavy.

 

„Za uplynulé roky posádky RZP samostatne zachránili na Slovensku tisíce ľudských životov pri zastaveniach krvného obehu, ťažkých úrazoch či srdcových príhodách. V systéme záchrannej služby v našej krajine stále existuje pre posádky RZP možnosť privolania posádky s lekárom pri stavoch, v ktorých je potrebné podať rozšírenú liečbu, či začať ďalšie špecifické výkony,“ ozrejmil Weinciller.

 

Ako uviedol, poskytovanie prednemocničnej neodkladnej zdravotnej starostlivosti má aj nedostatky, medzi ktoré patrí absencia urgentných príjmov, kam by mohli posádky pacientov smerovať. „Rovnako tak chýba osveta o využívaní či nezneužívaní záchrannej služby na stavy, ktoré nie sú život ohrozujúce. Medzi slabé články však určite nepatria posádky RZP bez lekára, ktoré každý deň realizujú stovky výjazdov na celom území Slovenska a zachraňujú životy našich občanov,“ dodal Weinciller.

 

Slovenská komora zdravotníckych záchranárov vznikla v roku 2013. Ako profesijná komora v zdravotníctve združuje zdravotníckych záchranárov pracujúcich v záchrannej zdravotnej službe, integrovanom záchrannom systéme a na operačnom stredisku záchrannej zdravotnej služby.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies