Posádku lietadla s Kaczynským pred haváriou rozptyľovali

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 19:29 • 2 min
Posádku lietadla s Kaczynským pred haváriou rozptyľovali

VARŠAVA - Členovia delegácie poľského prezidenta Lecha Kaczynského, ktorý v roku 2010 zahynul pri leteckej nehode v Rusku, sa v posledných minútach zdržiavali v pilotnej kabíne a naliehali na posádku, aby pristála i napriek hustej hmle.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z údajného prepisu hlasovej komunikácie v kokpite, ktorý v utorok zverejnila poľská rozhlasová stanica RMF FM. Uniknutý dokument podľa nej zachytáva niekoľko momentov, keď posádka žiadala prítomných, aby boli ticho alebo odišli. Vyplýva z neho aj to, že osoby v pilotnej kabíne alebo v jej blízkosti pili pivo, na druhej strane však nenasvedčuje tomu, že by alkohol konzumovala samotná posádka.

 

Nehodu poľského leteckého špeciálu pri Smolensku neprežil nikto 96 ľudí na palube, medzi ktorými boli okrem prezidenta Kaczynského a jeho manželky aj guvernér poľskej centrálnej banky, armádni velitelia a ďalšie vysokopostavené osobnosti. Vyšetrovanie udalosti z 10. apríla 2010 stále pokračuje. Ruská vyšetrovacia komisia viní z nehody poľských pilotov, ktorí sa rozhodli pristáť v hustej hmle. Poľsko však pripisuje zodpovednosť aj ruským letovým dispečerom, ktorí posádke údajne neposkytli dostatočne presné informácie. Poľská vojenská prokuratúra koncom marca potvrdila vznesenie obvinení voči dvom ruským dispečerom. Najnovšie informácie jej hovorca zatiaľ nechcel komentovať.

 

Nehoda sa stala počas pristávacieho manévru na smolenskom letisku v hustej hmle. Poľská delegácia smerovala na spomienkové podujatie v ruskej Katyni pri príležitosti 70. výročia zavraždenia 22 tisíc poľských dôstojníkov a príslušníkov inteligencie príslušníkmi sovietskej tajnej služby. Stanica RMF FM uviedla, že prepis nahrávky zo zvukového záznamníka bolo možné vytvoriť vďaka novej technike, ktorú ešte vo februári 2014 použili poľskí vyšetrovatelia na spracovanie pôvodne nezrozumiteľných častí. Posádka bola podľa neho znepokojená správami o podmienkach na cieľovom letisku a zvažovala návrat, vyvíjali však na ňu nátlak, aby prezident nemuseli zrušiť svoju účasť na spomienke. Približne 15 minút pred nárazom šéf diplomatického protokolu na ministerstve zahraničných vecí povedal kapitánovi, že pristátie "budú skúšať dovtedy, kým sa to nepodarí", informovala RMF FM. Veliteľ poľských vzdušných síl Andrzej Blasik, ktorý bol v lietadle ako cestujúci, bol údajne takisto v kokpite a iba 41 sekúnd pred nehodou povedal pilotom, že "to ľahko dokážu".




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies