Posádka zdržala evakuáciu, pilot hovorí o oslepení zábleskom

NETKY.SK • 11 Júl 2013, 18:42 • 2 min
Posádka zdržala evakuáciu, pilot hovorí o oslepení zábleskom

SAN FRANCISCO - Piloti havarovaného lietadla juhokórejskej spoločnosti, ktoré v sobotu tvrdo pristálo na sanfranciskom letisku, po páde nariadili neevakuovať cestujúcich. V stredu to uviedli americkí vyšetrovatelia zaoberajúci sa smrteľnou nehodou, pri ktorej zomreli dvaja ľudia.

slovakia

left justify in out

Američania po vypočutí pilotov a časti posádky zistili, že evakuácia horiaceho stroja sa začala až po 90 sekundách od zastavenia mimo pristávacej dráhy letiska. Americké orgány to označili za "nezvyčajné a nepochopiteľné". Zmenu nariadenia spôsobil až oznam posádky o plameňoch, ktoré stroj zachvátili. Pilot, ktorý vykonával pristávací manéver, vyšetrovateľov taktiež informoval o svojom údajnom dočasnom oslepení neznámym zábleskom svetla. Stalo sa tak podľa neho približne 150 metrov nad zemou, teda viac ako pol minúty pred nárazom do vlnolamu na začiatku dráhy.

Lietadlo juhokórejskej leteckej spoločnosti Asiana Airlines v sobotu chvostom narazilo o začiatok pristávacej dráhy letiska v San Franciscu, následne sa brušnou časťou kĺzalo po ploche a po otočení okolo svojej osi skončilo značne poškodené a v plameňoch mimo nej. Vážna nehoda na sanfranciskom medzinárodnom letisku si zatiaľ vyžiadala dvoch mŕtvych a 180 vážne zranených. Podľa predbežných zistení bola príčinou nešťastia veľmi nízka pristávacia rýchlosť a neskúsenosť pilota s daným typom lietadla. Na jeho palube sa v čase tragédie nachádzalo viac ako 300 ľudí. Stroj typu Boeing 777, ktorý letel zo Soulu, je jedným z najpoužívanejších na svete a pre jeho veľkú kapacitu ho využívajú najmä na dlhšie medzikontinentálne lety.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies