Posádka kórejského trajektu mala údajne "nariadenie" opustiť potápajúcu sa loď

NETKY.SK • 24 Apríl 2014, 08:55 • 2 min
Posádka kórejského trajektu mala údajne "nariadenie" opustiť potápajúcu sa loď

SOUL - Posádke havarovaného juhokórejského trajektu "bolo nariadené" opustiť potápajúce sa plavidlo. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedla nemenovaná členka posádky trajektu Sewol.

slovakia

left justify in out

Členka posádky, ktorá s novinármi hovorila cestou zo súdu späť do väzby, mala na tvári chirurgickú rúšku a na hlave baseballovú čiapku a kapucňu.

 

Sewol s váhou takmer 7000 ton sa potopil počas rutinnej plavby. Nehoda si podľa najnovšej bilancie vyžiadala 159 potvrdených mŕtvych a 143 nezvestných. Príčina tragédie nie je zatiaľ známa. Vyšetrovatelia podľa predošlých správ predpokladajú, že k nešťastiu došlo, keď trajekt zmenil pomerne rýchlo smer plavby. Prevážal ľudí a automobily a jeho rovnováhu mohol narušiť nedostatočne zabezpečený náklad. Vyšetrovanie sa zameriava na ľudské zlyhanie a mechanickú chybu.

 

Obeťami tragédie zo 16. apríla sú prevažne študenti jednej strednej školy z mesta Ansan pri Soule, ktorí boli na výlete a trajektom cestovali z Inčchonu na turistami vyhľadávaný ostrov Čedžu. Viac než tri štvrtiny z 323 študentov sú mŕtvi alebo nezvestní, pokým takmer dve tretiny zvyšných 153 ľudí na palube prežili. Po tom, čo sa trajekt začal potápať, posádka údajne povedala deťom, aby zostali vo svojich kajutách, píše Reuters.

 

Nehodu prežilo 22 z 29 členov posádky, pričom 11 z nich vrátane kapitána I Čun-soka zatkli v súvislosti s vyšetrovaním. Zadržaní podľa prokuratúry nezachraňovali pasažierov, aj keď to bola ich povinnosť - držali sa totiž spolu v riadiacej miestnosti alebo strojovni a unikli z lode skôr než cestujúci.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies