Porušil etiku vedeckého výskumu? Čínsky lekár upravil gény deťom pred ich narodením

NETKY.SK • 21 Január 2019, 22:51 • 2 min
Porušil etiku vedeckého výskumu? Čínsky lekár upravil gény deťom pred ich narodením

BEIJING - Čínski vyšetrovatelia zistili, že doktor, ktorý stál za údajným zrodením dvoch detí, ktorých gény boli upravené v nádeji, že sú odolné voči vírusu AIDS, konal na vlastnú päsť a bude potrestaný za akékoľvek porušenie zákona. Uviedla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovatelia v južnej provincii Číny mesta Guangdong zistili, že Dr. He Jiankui zorganizoval a zaobchádzal s financovaním pokusu bez vonkajšej pomoci v rozpore s národnými smernicami, uviedla agentúra Xinhua News Agency.

 

Spolu s narodením dvojčiat, je tu ďalšie embryo, ktoré sa ešte má narodiť, údajne vyplynulo z experimentu. Všetky tri deti zostanú pod lekárskym dozorom a pravidelne budú navštevovať zdravotné oddelenia vlády.

 

Vyšetrovatelia nepovedali, ktoré zákony mohol porušiť, ale svojim konaním vytvoril etické preskúmanie inými. "Toto správanie vážne porušuje etiku a integritu vedeckého výskumu, vážne porušuje príslušné národné predpisy a vytvára škodlivý vplyv doma aj v zahraničí," uviedla správa.

 

Lekár sa zúčastnil na elitnej schôdzi v Berkeley v Kalifornii v roku 2017, kde vedci diskutovali o technológii, ktorá objavuje "editovanie" génov, reťazcov DNA.

 

Objavil "nástroj", nazvaný CRISPR, a minulý rok zorganizoval medzinárodnú konferenciu s tvrdením, že pomohol vytvoriť prvé svetovo upravené deti na svete napriek jasnému vedeckému konsenzu, že genetické zmeny, ktoré by sa mohli preniesť na budúce generácie, by nemali byť zneužívané a sú v rozpore s etikou.

 

 

Čína vyzvala na okamžité zastavenie pokusov tohto lekára po jeho oznámení. Úprava génov pre reprodukčné účely je účinne zakázaná v USA a väčšine Európy. V Číne ministerské smernice zakazujú výskum embryí, ktorý "porušuje etické alebo morálne princípy".

 

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie vlani povedal, že jeho agentúra zhromažďuje odborníkov, aby zvážili vplyv genetického editovania na zdravie.

 

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že úprava génov "nemôže byť vykonaná bez jasných usmernení" a experti by mali "začať od čistého listu a skontrolovať všetko".

 

"Máme veľkú časť našej populácie, ktorá hovorí: Nedotýkajte sa," povedal Tedros novinárom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies