Porušenie školského poriadku nespôsobí odobratie prídavku

NETKY.SK • 17 September 2013, 09:34 • 2 min
Porušenie školského poriadku nespôsobí odobratie prídavku

BRATISLAVA - Previnenie sa proti školskému poriadku alebo neospravedlnené vynechanie viac ako 15 vyučovacích hodín v mesiaci nakoniec nebude dôvodom na odobratie prídavku na dieťa.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu novely zákona o prídavku na dieťa, o ktorom by mala budúci týždeň v pondelok rokovať tripartita. Ministerstvo práce a sociálnych vecí pritom pôvodne navrhovalo, aby išlo o okolnosti, pri ktorých nárok na prídavok na dieťa nevzniká. "Ak si nezaopatrené dieťa opakovane riadne neplní povinnú školskú dochádzku, nie je táto skutočnosť dôvodom na pôvodne navrhované odňatie prídavku na dieťa, ale len na ponechanie poskytovania prídavku na dieťa oprávnenej osobe prostredníctvom osobitného príjemcu. V tomto smere sa z vecného hľadiska prakticky zachováva súčasný právny stav," uviedlo pre agentúru SITA ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Ako uviedol rezort, dôvodom pre upustenie od pôvodne navrhovanej zmeny určovania osobitného príjemcu a následného odnímania prídavku na dieťa pre opakované zanedbávanie povinnej školskej dochádzky dieťaťa, vrátane porušovania školského poriadku, boli závery z rokovaní s ministerstvom školstva. Rezort školstva totiž upozornil na nejednotnosť školských poriadkov na jednotlivých školách na Slovensku, ako aj na neexistenciu možnosti opravného prostriedku zo strany rodiča dieťaťa voči udelenému opatreniu vo výchove. To by sa mohlo podľa ministerstva školstva prejaviť aj v možnom zneužívaní udeľovania neodôvodnených opatrení vo výchove vrátane možného šikanovania, keď si učiteľ nevie udržať disciplínu v triede. 

Ak maloleté dieťa spácha priestupok, rezort práce a sociálnych vecí navrhuje uplatniť inštitút osobitného príjemcu prídavku na dieťa, a to najviac na obdobie troch po sebe nasledujúcich mesiacov. Osobitným príjemcom prídavku na dieťa bude spravidla obec, v ktorej má rodič dieťaťa trvalý alebo prechodný pobyt. "Ak v tomto časovom období dieťa opakovane spácha priestupok, navrhuje sa, aby táto skutočnosť bola dôvodom na rozhodnutie o odňatí prídavku na dieťa," uviedlo ministerstvo práce. Ak bol určený osobitný príjemca z iného dôvodu (napr. záškoláctva) a v období poskytovania prídavku na dieťa osobitnému príjemcovi dieťa spácha priestupok, bude to dôvodom na rozhodnutie o odňatí prídavku na dieťa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona