Porušenie pravidiel očkovania sa bude sankciovať

NETKY.SK • 13 Január 2021, 13:57 • 2 min
Porušenie pravidiel očkovania sa bude sankciovať

S najväčšou pravdepodobnosťou za porušenie pravidiel očkovania budú hroziť zdravotníckym zariadeniam sankcie. Vyplynulo to z návrhu novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Pokiaľ dôjde k zisteniu, že nemocnica postup Národnej stratégie očkovania nedodržala, hrozí jej pokuta do výšky 10-tisíc eur.

slovakia

left justify in out

 

img

 

S najväčšou pravdepodobnosťou za porušenie pravidiel očkovania budú hroziť zdravotníckym zariadeniam sankcie. Vyplynulo to z návrhu novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý dnes pripomienkami odobrila vláda. Účelom tejto úpravy je predchádzanie spoločensky nežiaducemu správaniu. Ide hlavne o uprednostňovanie osôb v rozpore s prioritizáciou vakcinácie, ktorá je uvedená v Národnej stratégii očkovania proti ochoreniu COVID-19. Podľa, ktorej by mali byť v prvej vlne zaočkovaní zdravotníci, študenti medicíny spĺňajúci kritériá pre zdravotníkov, pracovníci domovov sociálnych služieb pre dôchodcov, policajti, vojaci či pracovníci kritickej infraštruktúry. Vláda schválila novely viacerých zákonov v súvislosti s druhou vlnou pandémie. Kabinet odsúhlasil, aby sa novelami parlament zaoberal v skrátenom režime.



Pokiaľ dôjde k zisteniu, že nemocnica postup Národnej stratégie očkovania nedodržala, hrozí jej pokuta do výšky 10-tisíc eur. Sankciu bude možné udeliť právnickej osobe, ktorá je za takého uprednostnenie zodpovedná. Pred rokovaním vlády to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Nové usmernenia, budú podľa Krajčího exaktné a kontrola by tak mala byť jednoduchšia.

 

img

 

"Vždy to však závisí od daného očkovacieho centra. Pokiaľ tam nebudú čestní ľudia, tak kontrolovať, či sa niekto nepredbehne, je veľmi náročné," doplnil. Rezort sa bude naďalej snažiť zisťovať, kde bol zoznam porušený. Ak nemocnica pokutu dostane, minister sa podľa jeho slov bude pýtať, akým spôsobom sa pokuta preniesla aj do osobnej zodpovednosti osoby, ktorá pochybila.



Novelou zákona o zdravotnej starostlivosti, sa upravuje možnosť vykonávania očkovania aj mimo zdravotníckych zariadení ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Cieľom je umožniť čo najrýchlejšiu realizáciu očkovania proti ochoreniu COVID-19. Novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti sa tiež rozširuje možnosť výkonu diagnostického testu aj žiakom tretieho alebo štvrtého ročníka študijného odboru zdravotnícky asistent. Po novom tiež budú môcť zdravotnícki pracovníci vykonávať zdravotnícke povolanie aj v režime výkonu dobrovoľníckej činnosti a študenti a žiaci budú môcť vykonávať diagnostický test samostatne bez dohľadu iného zdravotníckeho pracovníka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies