Portugalský prezident vetoval zákon o práve homosexuálov adoptovať si deti

NETKY.SK • 26 Január 2016, 09:04 • 2 min
Portugalský prezident vetoval zákon o práve homosexuálov adoptovať si deti

LISABON - Dosluhujúci portugalský prezident Aníbal Cavaco Silva vetoval dnes parlamentom schválené právo homosexuálnych rodičov na osvojenie si detí a vyhlásil, že absolútnou prioritou sa musí stať blaho detí. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Nie je dokázané, že adopcia homosexuálnymi manželmi je v najlepšom záujme detí, vyhlásil prezident, keď vracal do parlamentu príslušný zákon. Ten schválila vlani v novembri ľavica a niekoľko zákonodarcov z Cavacovej liberálno-konzervatívnej strany PSD.

 

Gejovia a lesby v tejto katolíckej krajine vtedy oslavovali reformu ako obrovský úspech.

 

Vládnuci socialisti a komunisti vyhlásili, že vetovaný zákon predložia znovu na ďalšie hlasovanie.

 

Cavaco má z prezidentského úradu odísť 9. marca. Vystrieda ho Marcelo Rebelo de Sousa, ktorý zvíťazil v nedeľu už v prvom kole prezidentských volieb.

 

Homosexualita bola v Portugalsku stíhateľným trestným činom až do roku 1982. Manželstvá osôb rovnakého pohlavia boli v tejto krajine uzákonené v roku 2010 napriek intenzívnym protestom katolíckej cirkvi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies