Portugalsky prezident nechce nové voľby, dôveruje súčasnej vláde

NETKY.SK • 22 Júl 2013, 09:56 • 2 min
Portugalsky prezident nechce nové voľby, dôveruje súčasnej vláde

LISABON - Aj napriek stroskotaniu krízových rokovaní s opozíciou portugalský prezident Aníbal António Cavaco Silva dôveruje súčasnej konzervatívnej vláde Pedra Passosa Coelha a nemieni vypísať predčasné voľby.

slovakia

left justify in out

"Najlepšie alternatívne riešenie je pokračovanie súčasnej vlády," povedal prezident podľa agentúry DPA v nedeľu večer v Lisabone. 

Pred dvoma týždňami vyzvala hlava štátu vládu a opozíciu na uzatvorenie "dohody národnej spásy", ktorá by ukončila recesiu, rekordnú nezamestnanosť a masové protesty. Rozhovory oboch strán však predseda opozičnej Socialistickej strany (PS) Antonio Seguro vyhlásil v piatok večer za neúspešné.

Socialisti trvali na uvoľnení prísnych úsporných opatrení v najchudobnejšej krajine západnej Európy. Seguro v sobotu zopakoval svoje varovanie, že tieto úsporné opatrenia ťahajú Portugalsko do priepasti. Podpredseda vládnucej stredopravej Sociálnodemokratickej strany (PSD) Jorge Moreira da Silva obvinil socialistov, že predkladali "neuskutočniteľné" návrhy.

Passosovou vládou, ktorej funkčné obdobie trvá do júna 2015, otriaslo začiatkom júla odstúpenie ministra financií Vítora Gaspara a ministra zahraničných vecí Paula Portasa. Portasovi, šéfovi menšieho koaličného partnera CDS-PP, premiér navrhol novo vytvorenú pozíciu podpredsedu vlády, v ktorej by mal vplyv aj na smerovanie ekonomiky.

Na odvrátenie bankrotu dostalo Portugalsko v roku 2011 od EÚ, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu balík pomoci vo výške 78 miliárd eur. Na oplátku sa Lisabon zaviazal na dodržiavanie prísnych ozdravných opatrení. Miera nezamestnanosti sa zvýšila na rekordných viac než 18 percent a Portugalsko je už tretí rok po sebe v recesii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona