Portugalský premiér Costa: Nebudú žiadne mimoriadne opatrenia

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 14:05 • 2 min
Portugalský premiér Costa: Nebudú žiadne mimoriadne opatrenia

LISABON - Portugalsko neprijme žiadne dodatočné úsporné opatrenia na redukciu schodku v rozpočte aj napriek tomu, že Európska únia (EÚ) proti nemu začala disciplinárne konanie a hrozia mu sankcie. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na rozhovor, ktorý novinám Público poskytol premiér Antonio Costa.

slovakia

left justify in out

"Nebudú žiadne mimoriadne opatrenia," povedal Costa v rozhovore.

 

Ministri financií EÚ pritom v utorok (12.7.) poskytli Portugalsku 10 dní, aby im predložilo argumenty, prečo by nemalo dostať pokutu za porušenie rozpočtových pravidiel únie. A rovnako postupovali aj v prípade susedného Španielska.

 

Obe krajiny v uplynulých dvoch rokoch prekročili povolený limit pre deficit verejných financií, ktorý musia členské štáty eurozóny udržať pod hranicou 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Európska komisia (EK) preto minutý týždeň začala proti nim disciplinárne konanie a môže im dať pokutu až do výšky 0,2 % ich HDP.

 

Portugalsko malo pritom podľa dohody s EK stlačiť svoj deficit verejných financií pod 3-% hranicu už v minulom roku a Španielsko malo dosiahnuť tento cieľ do konca tohto roka. Ale oba štáty výrazne zaostávajú pri plnení týchto úloh, uvádza sa v spoločnom vyhlásení ministrov financií EÚ.

 

Costa pre noviny povedal, že Portugalsko už nemôže zmeniť deficit za minulý rok, preto považuje prípadné sankcie proti Lisabonu aj Madridu za "neospravedlniteľné" a pripomína, že budú "kontraproduktívne". Lisabon dúfa, že trest EK bude len symbolický.

 

V Portugalsku sa vlani konali parlamentné voľby. Zvíťazili v nich dovtedy opoziční socialisti, ktorí odmietali úsporné opatrenia.

 

Portugalsko muselo totiž v roku 2011 požiadať EÚ a Medzinárodný menový fond o záchranný úver v celkovej výške 78 miliárd eur. Podmienkou úveru boli prísne a nepopulárne úspory a reformy.

 

Predchádzajúca portugalská vláda musela zredukovať platy, dôchodky a ďalšie výdavky na sociálnu sféru. Krajina po troch rokoch vystúpila zo záchranného programu, proti ktorému verejnosť celý ten čas protestovala.

 

Nová portugalská vláda v snahe splniť predvolebné sľuby spätne zaviedla kratší 35-hodinový pracovný týždeň namiesto 40-hodinového, obnovila štyri zrušené dni voľna, a znížila reštauráciám daň na jedlá na 13 % z 23 %. Kabinet verí, že aj napriek týmto opatreniam sa podarí dodržať fiškálne pravidlá eurozóny.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies