Portugalsko:Štrajk narušil dopravu a ostatné opatrenia

NETKY.SK • 22 Marec 2012, 15:53 • 2 min
Portugalsko:Štrajk narušil dopravu a ostatné opatrenia

Portugalsko Štrajk narušil dopravu a ostatné opatrenia - Politika V zadlženom Portugalsku sa dnes koná jednodňový generálny štrajk proti úspornému programu vlády. Médiá už dopoludnia informovali o vysokej účasti.

slovakia

left justify in out

img

V zadlženom Portugalsku sa dnes koná jednodňový generálny štrajk proti úspornému programu vlády. Médiá už dopoludnia informovali o vysokej účasti. Protest zasiahol najmä verejnú dopravu, ako aj odvoz odpadu. Okrem 24-hodinového štrajku sa v krajine uskutoční aj viacero protestných zhromaždení a pochodov. Dôsledky štrajku by mohli pocítiť aj dovolenkári z iných krajín. Situácia na letiskách bola ráno normálna, prevádzkujúca spoločnosť ANA však pasažierom odporučila, aby sa informovali o svojich letoch ešte pred cestou na letiská. Verejná doprava, odvoz odpadu a rozvoz pošty štrajk výrazne obmedzil už od polnoci, keď zastavili prevádzku metra v Lisabone. Organizátori protestu uviedli, že železničná doprava je ochromená. Niektoré portugalské školy dnes neotvorili svoje brány a mnohé nemocnice prijímali len súrne prípady. Na rozdiel od posledných generálnych štrajkov v Portugalsku v novembri 2010 a 2011 tentoraz protestnú akciu organizoval len najväčší odborový zväz CGTP. Druhá najdôležitejšia odborová organizácia UGT ho nepodporila po tom, ako súhlasila s reformou pracovného trhu, uľahčujúcou zamestnávanie a prepúšťanie pracovníkov. Vláda premiéra Pedra Passosa Coelha sa úspornými opatreniami a reformami pracovného trhu snaží splniť podmienky záchranného balíka vo výške 78 miliónov eur, ktoré Portugalsko vlani dostalo od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu. Niektorí ekonómovia tvrdia, že vzhľadom na prehlbujúcu sa recesiu možno bude potrebovať aj druhý balík finančnej pomoci. Stredopravá vláda, ktorá má naďalej vysokú podporu, očakáva pokračovanie nárastu nezamestnanosti, v súčasnosti dosahujúcej asi 14 percent, ako aj hospodársky pokles o asi 3,3 percenta. Odbory tvrdia, že reformami sa Portugalsko vracia do minulosti, pokiaľ ide o práva zamestnancov, že v skutočnosti povedú k zvýšeniu nezamestnanosti a že znížia životnú úroveň.
Zdroj: DPA, Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies