Portugalsko: V predčasných voľbách zvíťazili opoziční sociálni demokrati

NETKY.SK • 6 Jún 2011, 09:07 • 2 min
Portugalsko: V predčasných voľbách zvíťazili opoziční sociálni demokrati

Portugalsko: V predčasných voľbách zvíťazili opoziční sociálni demokrati

slovakia

left justify in out

img

V nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách v Portugalsku jasne zvíťazili opoziční sociálni demokrati. Vyplýva to z takmer úplných oficiálnych výsledkov hlasovania.
      Stredopravá Sociálnodemokratická strana (PSD) získala v 230-člennom parlamente najmenej 102 kresiel, zatiaľ čo druhá a dosiaľ vládnuca Socialistická strana bude mať najmenej 71 poslancov. Zatiaľ nebolo známe obsadenie 15 kresiel, informovala tlačová agentúra Associated Press.
      Takéto výsledky volieb by mali ukončiť mesiace politickej neistoty, ktorá sa začala marcovým pádom vlády socialistov a viedla k tomu, že sa Portugalsko stalo treťou krajinou v eurozóne žiadajúcou o finančný záchranný balík.
      Očakáva sa, že konzervatívny líder PSD Pedro Passos Coelho vytvorí väčšinovú koalíciu so svojím tradičným spojencom, menšou stredopravou stranou Demokratický a sociálny stred/Ľudová strana (CDS-PP), ktorá vo voľbách skončila ako tretia.
      Passos Coelho už prisľúbil sformovanie silnej vlády, ktorá splní prísne podmienky spojené s pôžičkou 78 miliárd eur od EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF), teda realizuje potrebné úsporné opatrenia.
      Doterajší premiér José Sócrates sa vzdal funkcie v marci po šiestich rokoch pri moci, keď jeho vláda nedokázala v parlamente presadiť štvrtý balíček úsporných opatrení.
      Sócrates už priznal volebnú porážku, za ktorú prevzal zodpovednosť s tým, že odstupuje z postu šéfa Socialistickej strany.
Zdroj: TASR/AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies