Portugalsko-Španielsko 0:0, 2:4 na 11 m v 1/2-finále

NETKY.SK • 27 Jún 2012, 21:43 • 2 min
Portugalsko-Španielsko 0:0, 2:4 na 11 m v 1/2-finále

Portugalsko-Španielsko 0:0, 2:4 na 11 m v 1/2-finále

slovakia

left justify in out

img

Futbalisti úradujúceho európskeho šampióna zo Španielska budú obhajovať titul v nedelňajšom finále EURO 2012 v Kyjeve. V stredajšom úvodnom semifinále majstrovstiev Európy v Donecku postúpili po remíze v riadnom hracom čase i predĺžení až po rozstrele zo značky pokutového kopu pomerom 4:2.

V Donbass Arene sa hral taktický zápas bez množstva veľkých šancí, zviazanosť a neochota riskovať priniesla len málo príležitostí na oboch stranách. Až predĺženie, v ktorom mali viac z hry Španieli, ale Andres Iniesta nepremenil stopercenentú šancu, bolo zaujímavejšie. Napokon sa rozhodovalo v penaltovej lotérii, ktorú vyhrala 4:2 "La Furia Roja a postúpila do finále v Kyjeve, ktoré je na programe v nedeľu 1. júla.

semifinále:

Portugalsko - Španielsko 0:0, 2:4 rozstrel z 11 m

Rozhodcovia: Cakir - Duran, Ongun (všetci Tur.), ŽK: Coentrao, Pepe, Pereira, Alves, Veloso - Ramos, Busquets, Arbeloa, Alonso, 48.000 divákov.

rozstrel: Alonso - nedal, Moutinho - nedal, Iniesta - 0:1, Pepe - 1:1, Pique - 1:2, Nani - 2:2, Ramos - 2:3, Alves - nedal, Fabregas - 2:4

zostavy a striedania:

Portugalsko: Patricio - Pereira, Alves, Pepe, Coentrao - Meireles (113. Varela), Veloso (106. Custodio), Moutinho - Nani, Almeida (81. Oliveira), Cristiano Ronaldo

Španielsko: Casillas - Arbeloa, Ramos, Pique, Alba - Busquets, Xabi Alonso - Silva (60. Navas), Xavi (87. Pedro Rodriguez), Iniesta - Negredo (54. Fabregas)

Tréner majstrov sveta Vicente Del Bosque urobil prekvapujúci ťah, keď do útoku postavil jedného klasického útočníka Alvara Negreda z FC Sevilla. Zvyšok tímu zostal nezmenený. Kouč Portugalska Paulo Bento tiež urobil jednu zmenu, a tá bola vynútená, keď zraneného Heldera Postigu v útoku nahradil Hugo Almeida.

Prvý polčas veľa futbalového vzruchu nepriniesol. Obaja súperi sa snažili najmä neurobiť chybu a bola to najmä taktická bitka. Z uspávanky s perfektným technickým ovládaním lopty a množstvom prihrávok vyšli ako prví Španieli, po akcii Iniestu sa lopta odrazila v 8. minúte k Arbeloovi, ten ale strieľal nad. O chvíľu to skúsil Iniesta, ale tiež nepresne. Po polhodine sa opäť dostal k zakončeniu Iniesta, zasekol si loptu, no cez Neneho a Pepeho strieľa technicky opäť nad. Portugalsko čakalo na protiútoky, v 31. minúte sa k nebezpečnému zakončeniu dostal Cristiano Ronaldo, ale tiež tesne minul. V Donbass Arene sa miestami ozval aj piskot nespokojného publika.

Ani druhý polčas žiadnu veľkú zmenu v obraze hry nepriniesol. Opäť nik nešiel do rizika. Dvakrát sa dostal do zakončenia Almeida, ale ani raz netrafil priestor brány. V 67. minúte po chybe Velosa v strede ihriska pálil Xavi, ale len do stredu a náruče Patricia. V 73. minúte to skúšal z priameho rohu Cristiano Ronaldo, ale opäť neúspešne. V 84. minúte mal ten istý hráč tú istú pozíciu, ale naložil s ňou rovnako. Už v 90. minúte Španieli prvýkrát úplne prepadli v obrane, do brejku sa rútili štyria Portugalci na dvoch obrancov, Meireles ale zle prihral C. Ronaldovi a ten ľavačkou minul.

Duel tak dospel do konečne zaujímavého predĺženia, na konci jeho prvej časti mal šancu najprv Navas, potom však obrovskú príležitosť zahodil Iniesta. Autor rozhodujúceho gólu z finále MS zaváhal, keď po krídelnom prieniku a prihrávke Albu strieľal z 10 metrov, ale skvele zasiahol Patricio. V 106. minúte to ešte vyskúšal z priameho kopu nádejne Ramos, ale neúspešne. V druhej časti predĺženia nevyužil svoju chvíľu opäť Navas, ktorému strelu Patricio vyrazil. V 114. minúte sa rútil sám na bránu Pedro, ale zabrzdil akciu a portugalská obrana ho eliminovala. Napokon o všetkom musel rozhodnúť až rozstrel z 11 m, v ktorom mali pevnejšie nervy Španieli a postúpili do finále v Kyjeve 1. júla. Budú tak mať šancu získať tretí veľký titul za sebou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies