Portugalsko predčasne vrátilo menovému fondu 2 miliardy eur

NETKY.SK • 22 November 2016, 17:24 • 2 min
Portugalsko predčasne vrátilo menovému fondu 2 miliardy eur

LISABON - Portugalsko predčasne uhradilo 2 mld. eur, ktoré malo Medzinárodnému menovému fondu (MMF) splatiť vo februári 2019.

slovakia

left justify in out

MMF v roku 2011 prispel do balíčka núdzovej pomoci pre Lisabon, ktorý bol v sume 78 mld. eur. Portugalské ministerstvo financií v utorok uviedlo, že predčasné uhradenie sumy 2 mld. eur znamená pre krajinu zníženie splátok úrokov o 41 mil. eur.


Analytici považujú utorkové oznámenie o skoršom splatení financií Medzinárodnému menovému fondu za súčasť terajšej snahy stredoľavicovej portugalskej vlády o zmiernenie pretrvávajúcich obáv investorov z výšky verejného dlhu krajiny. Takéto obavy trvajú, hoci Portugalsko nemá problémy získať peniaze na trhoch.


Predpokladá sa, že deficit portugalského rozpočtu sa v tomto roku zníži na úroveň približne 2,2 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Centrálna banka krajiny však informovala, že verejný dlh v septembri dosiahol úroveň 133,1 percenta HDP. Portugalský verejný trh patrí v rámci eurozóny k najvyšším.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona