Portugalsko podľa eurokomisára Moscoviciho už prekonalo krízu

NETKY.SK • 18 November 2016, 17:31 • 2 min
Portugalsko podľa eurokomisára Moscoviciho už prekonalo krízu

LISABON - Portugalsko sa už vzďaľuje od svojej nedávnej ekonomickej krízy. Povedal to v piatok v Lisabone eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici, podľa ktorého o tom existuje čoraz viac dôkazov.

slovakia

left justify in out

Moscovici poznamenal, že ekonomický rast Portugalska bol v treťom štvrťroku v rámci eurozóny najsilnejší. Hospodárstvo krajiny počas júla až septembra medzikvartálne posilnilo o 0,8 percenta, pričom ekonomika eurozóny ako celku vzrástla iba o 0,3 percenta.


"Portugalsko sa zotavuje ... Portugalsko sa mení," povedal Moscovici. Miera nezamestnanosti v krajine v septembri klesla na úroveň tesne nad 10 percentami, pričom v rovnakom období pred rokom bola vo výške 12,4 percenta. Portugalská vláda zároveň redukuje rozpočtový deficit, ktorý v tomto roku plánuje na úrovni 2,2 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) a v budúcom roku vo výške 1,8 percenta HDP.


Portugalsko zápasilo s recesiou trvajúcou tri roky po tom, ako bolo nútené v roku 2011 požiadať o balíček zahraničnej núdzovej pomoci v objeme 78 mld. eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona