Portugalsko obmedzí výsadbu eukalyptových porastov: Chcú tak predchádzať požiarom

NETKY.SK • 20 Júl 2017, 07:09 • 2 min
Portugalsko obmedzí výsadbu eukalyptových porastov: Chcú tak predchádzať požiarom

LISABON - Po týždňoch diskusií a rekordných pätnásť hodín trvajúcom zasadnutí špeciálneho výboru portugalského parlamentu prijali v stredu jeho členovia nový súbor opatrení na boj proti vzniku požiarov, ktorého hlavnou súčasťou je obmedzenie výsadby eukalyptových poradcov.

slovakia

left justify in out

Ekológovia vládu už dlhšie upozorňujú, že práve eukalyptové porasty, ktoré síce veľmi dobre odolávajú suchu, ale zároveň aj dobre horia, sú hlavnou príčinou ničivých požiarov, ktoré sa v krajine opakujú každé leto. Iní odborníci však hovoria, že eukalyptové porasty s problémom súvisia len čiastočne a hlavnou príčinou neustále sa opakujúcich požiarov sú klimatické zmeny.

Súbor nových opatrení, ktorými chcú Portugalci predchádzať požiarom, musí ešte schváliť plénum parlamentu, to by však už mala byť len formalita. Ak balíček opatrení prejde, bude to okrem iného znamenať, že eukalyptové porasty sa budú môcť po novom vysádzať len v chladnejších oblastiach pri pobreží s prijateľnejšou klímou, pôdou bohatšou na živiny a menším výskytom požiarov.

Portugalských politikov k ráznej akcii tento rok vyprovokoval najmä júnový požiar, pri ktorom zahynulo 64 ľudí. V júli krajinu trápia ešte väčšie horúčavy a suchá, čo vládu prinútilo zaviesť krízové opatrenia na zamedzenie plytvania vodou. Vláda preto vyzvala všetky samosprávy, aby okrem iného prestali zavlažovať zeleň v mestách a obciach, a tiež aby sfunkčnili a pripravili na používanie všetky momentálne nefunkčné studne v krajine.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies