Portugalsko - Holandsko 2:1, Portugalci vo 1/4 proti ČR

NETKY.SK • 18 Jún 2012, 06:58 • 2 min
Portugalsko - Holandsko 2:1, Portugalci vo 1/4 proti ČR

Portugalsko - Holandsko 2:1, Portugalci vo 1/4 proti ČR

slovakia

left justify in out

img

Futbalisti Portugalska sa kvalifikovali do štvrťfinále na EURO 2012, keď vo svojom poslednom vystúpení v B-skupine zdolali Holandsko 2:1. Oba góly víťazov zaznamenal na štadióne v Charkove kanonier Cristiano Ronaldo. Spoločne s Portugalcami, ktorých vo štvrťfinále preverí český národný tím, postúpilo medzi posledných osem mužstiev z prvej priečky v základnej skupine aj Nemecko. Nemci budú o postup do semifinále súperiť s Gréckom, ktoré v priamom súboji A-skupiny vyradilo Rusko. 
      Úradujúci vicemajstri sveta z Holandska skončili na európskom šampionáte bez zisku jediného bodu. Pre "oranjes" to je najhorší výsledok od ME 1980, kedy sa im nepodarilo postúpiť zo základnej skupiny na úkor Nemecka a vtedajšieho Československa. Reprezentanti Československa vtedy na kontinentálnom šampionáte v Taliansku zavŕšili úspešnú éru ziskom bronzových medailí.  
      B-skupina, 3. kolo:
      Portugalsko - Holandsko 2:1 (1:1)
      Góly: 28. a 74. Ronaldo - 11. van der Vaart. ŽK: Pereira - Willems, van Persie. Rozhodcovia: Rizzoli - Faverani, Stefani (všetci Tal.), 35.000 divákov.
      zostavy a striedania:
      Portugalsko: Patricio - Pereira, Alves, Pepe, Coentrao - Meireles (72. Custodio), Veloso, Moutinho - Nani (87. Rolando), Postiga (64. Oliveira), Ronaldo
      Holandsko: Stekelenburg - van der Wiel, Vlaar, Mathijsen, Willems (67. Affelay) - de Jong, van der Vaart - Robben, van Persie, Sneijder - Huntelaar

      Portugalci nastúpili po tretí raz v rovnakej zostave, Holanďania so zmenami. Premiérovo sa v "základe" na šampionáte objavil najlepší kanonier "tulipánov" z kvalifikácie a nemeckej bundesligy Huntelaar, pričom v strede pola dostali priestor van der Vaart a Vlaar namiesto Heitingu. Na lavičke náhradníkov tak zostali van Bommel a Afellay. V úvode Robben odstavil od lopty Coentraa, efektne pätou uvoľnil van der Wiela, ktorého center však Sneijder po náročnom kope na gól nepremenil. Lenže už v 11. minúte Robben vyzval pred šestnástkou na strelu van der Vaarta a ten technicky zakrútil strelu do brány - 0:1. Po štvrťhodine hry zakončoval rýchly brejk Ronaldo, ale jeho prízemná strela opečiatkovala pravú žrď. Vzápätí mal samostatný únik Postiga po chybnej rozohrávke van der Wiela, ale sólo nepremenil. Meireles zasa mieril pri zakončení uhla do bočnej siete. Obojstranné ofenzívne divadlo pokračovalo. V 28. minúte si na Pereirovu kolmicu nabehol Ronaldo a vyrovnal - 1:1. Nani potom mieril tesne vedľa a Ronaldo vyprášil rukavice Stekelenburgovi z 35 m. Portugalci boli aktívnejší, Ronaldova hlavička po rohovom kope sa pýtala do brány.
      Ofenzívne a v slušnom tempe sa hralo aj v druhom polčase, ale gólové šance sa rodili pomaly. Po Mathijsenovom centri z ľavej strany hlavičkoval v dobrej pozícii Vlaar, ale mieril nad. Portugalci síce odpovedali po hodine hry gólom Postigu, ale ten pre ofsajd neplatil. Onedlho po rýchlej kontre poslal Ronaldo finálnu prihrávku na Coentraa a jeho umiestenenú strelu len s námahou vytlačil Stekelenburg. V 72. minúte ponúkol Ronaldo tutovku na podnose Nanimu, ale gólmana "oranjes" neprestrelil. O malú chvíľu však smerovala rýchlo lopta po ose Moutinho - Nani - Ronaldo a kanonier Realu Madrid s prehľadom skóroval po druhý raz - 2:1. Holanďania sa len ťažko dostávali späť, ale po zakrútenej strele van der Vaarta zazvonila žrď. Potom však už pridali len ďalšie strelecké pokusy a tŕpli pri rýchlych brejkoch súpera. Po jednom z nich pálil Ronaldo do žrde a dal tak bodku za zaujímavým zápasom.
      Hlasy po zápase:  
      Miguel Veloso, stredopoliar Portugalska: "Je nesmierne dôležité, že sme ukázali svoje silné morálne vlastnosti. Vzhľadom na to, že sme hrali proti mužstvu ako je Holandsko, sme sa dokázali vrátiť do zápasu dosť rýchlo. Tajomstvo nášho úspechu bola defenzíva, pričom naše mužstvo sa prezentovalo ako jeden celok. Všetci hráči hrali na maximum a preto sme dosiahli tento úspech."
      Rafael van der Vaart, stredopoliar Holandska: "Proti jednému z najlepších tímov na turnaji sme nezačali zle, ale potom nás výkon postupne klesal. Tento šampionát nám nevyšiel, nehrali som dosť dobre na to, aby sme postúpili do vyraďovacej fázy. Prehrali sme tri zápasy z troch, takže sa vlastne niet o čom baviť. Ak by sme chceli ísť ďalej, museli by sme zahrať podstatne lepšie."

      Konečná tabuľka:
      1. Nemecko      3  3  0  0  5:2  9
      2. Portugalsko  3  2  0  1  5:4  6
      
      3. Dánsko       3  1  0  2  4:5  3
      4. Holandsko    3  0  0  3  2:5  0
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies